Tevreden en ontevreden over koers AmelandEén

BALLUM – Er was tevredenheid maar ook ontevredenheid te beluisteren op de raadsvergadering van maandag 23 april. Theo Faber van AmelandEén (A1) nam de gelegenheid te baat door het informatieproces en het vervolg daarop toe te lichten. Meerderheid van de raad was tevreden over de gang van zaken, maar Algemeen Belang Ameland (ABA) was niet content. Dat was duidelijk te horen aan de toon en de woorden van voorman Piet IJnsen en ook tweede man Jan Wijnberg had wat opmerkingen bij de uitleg van Faber.

Het informatieproces is zaterdag 21 april afgerond, legde Faber uit. Hij heeft als grootste partij en winnaar van de gemeenteraadsverkiezing van een maand geleden de regie in handen. Het informatieproces startte na de verkennende gesprekken die A1 meteen na de verkiezingen met alle fracties heeft gevoerd. Op 16 april nam de raad unaniem de Politieke Raadsagenda aan, met punten die alle partijen belangrijk vinden. Daarna startte Faber op 17 april informatiegesprekken en sprak 40 minuten tot een uur met alle fracties. Op initiatief van A1 was er op 19 april een extra gesprek met de PvdA, met op 21 april nogmaals een bijeenkomst waar A1 en PvdA aanzaten.

De conclusie is dat ze samen de formatie ingaan en dat er gezocht wordt naar een PvdA-wethouder van buiten het eiland, iemand met bestuurlijke ervaring. De keuze voor de PvdA als coalitiepartner motiveert Faber met de verkiezingsuitslag, het profiel van coalitie en het profiel van het college. Irma Marinus wordt geen wethouder. Zij houdt vast aan haar positie als raadslid en ziet haar rol tussen college en oppositie in als meest waardevolle voor de gemeente. Belangrijk punt is het draagvlak bij andere fracties voor het nieuwe college, zegt Faber. De opmerkingen die verschillende fracties daarover maakten dreven A1 in de armen van PvdA. 

En dat steekt Piet IJnsen van ABA. “Het heeft ons verbaasd”, begint IJnsen op de hem bekende wijze, “dat onze fractie niet voor vervolggesprekken is uitgenodigd.” IJnsen voelt zich aan de kant gezet. ABA is als tweede partij uit de verkiezingen gekomen en staat desalniettemin aan de zijlijn. IJnsen dacht dat hij een goed gesprek met A1 had gehad en dat ABA en A1 aardig op één lijn zaten. “U heeft nu een smalle coalitie. Dat is en blijft zeer zwak,” waarschuwt hij de formateur. A1 en PvdA hebben samen zes van de elf raadszetels. Jan Wijnberg van ABA is ook teleurgesteld dat er op de inbreng van ABA geen prijs wordt gesteld. “En een wethouder van buitenaf, is dat wel verstandig?”

ABA is de enige fractie die niet gelukkig is met de keuze van A1. Jeppe Groenewold van de VVD laat weten een goed gesprek te hebben gehad met A1 en voorstander te zijn van een wethouder van buitenaf. Han van Heerde van Ameland’82 doet eenzelfde duit in het zakje. Jeroen de Jong van CDA zegt niets.

Dossier Gemeenteraadsverkiezingen 2018

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *