Mogelijk nieuwe locatie voor De Stelp 

BALLUM – Bij de uitwerking van de nieuwbouwplannen voor De Stelp 2.0, de locatie voor ouderenzorg in Hollum, is een nieuwe locatie in beeld gekomen: het terrein nabij de sporthal en het ontmoetingscentrum Ons Hol aan de Oranjeweg in Hollum. Eind mei behandelt de gemeenteraad de plannen. 

Aan de Oranjeweg zijn onder meer sportclub Amelandia en het sociaal-cultureel werk gevestigd, waaronder een kinderopvang en een peuterspeelzaal. Alle bestaande functies blijven gehandhaafd. De locatie was in beeld voor de tijdelijke huisvesting van bewoners van De Stelp, maar blijkt ook een goed alternatief voor de definitieve nieuwbouw van De Stelp 2.0. Lagere kosten en een aantrekkelijke mix van sport, welzijn en zorg zijn de belangrijkste voordelen van de alternatieve locatie. 

“Dat nieuwbouw niet goedkoop zou zijn wisten we”, zegt Durk Kooistra, bestuursadviseur bij de KwadrantGroep en Thuiszorg het Friese Land. “Maar de kosten werden in het oorspronkelijke plan zo hoog dat je je moet afvragen of het nog wel in het belang van de Amelanders is.” Vooral de tijdelijke huisvesting van bewoners van De Stelp bleek kostbaar: zo’n twee miljoen euro. “Dat geld is straks ook echt verdwenen”, zegt Kooistra. “We zouden dat veel liever investeren in de zorg zelf. Daar komt bij dat een tijdelijke huisvesting veel vraagt van de bewoners; zij moeten twee keer verhuizen en twee keer wennen in een nieuwe omgeving. Dat is niet ideaal”, aldus Kooistra. 

De alternatieve locatie lijkt in goede aarde te vallen bij de medewerkers, de betrokken zorgpartijen en de verenigingen, zo bleek tijdens de gesprekken die Kooistra en wethouder Piet IJnsen de afgelopen dagen voerden. De uitgangspunten van de gemeentelijke visie op ouderenzorg – zo compleet mogelijk zorg op het eiland – blijven onveranderd van kracht. “Complete zorg mag geld kosten,” aldus wethouder IJnsen, “maar het is onze taak om de kosten voor de gemeenschap zoveel mogelijk te beheersen.” Op 28 mei behandelt de gemeenteraad de plannen voor de nieuwe locatie. 

Bron: Gemeente Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *