Teuben: Ameland’82 least kiezers aan nieuwe partij

BALLUM – “Ameland’82 is door de kiezer fors op z’n plek gezet.” Dat zei vertrekkend raadslid Rudolf Teuben tijdens de raadsvergadering waarin afscheid werd genomen van de oude raad. Teuben heeft zóveel respect voor de verkiezingsuitslag, dat hij niet terugkeert in de nieuwe raad, terwijl hij daar op basis van zijn eerste plek op de kieslijst van Ameland’82 wel recht op heeft. Nummer twee, Han van Heerde, neemt donderdag zijn plek in. Rudolf Teuben neemt na 20 jaar, met een onderbreking van vier jaar, afscheid van de raad. "Ik heb het graag al die jaren gedaan.”

De partij had deze slechte uitslag niet verwacht. Ameland’82 is 417 kiezers kwijtgeraakt. Teuben: “We leasen ze aan AmelandEén.” De afrekening zit niet in het beleid dat de laatste vier jaar is gevoerd, stelt het raadslid. Het was een zeer onrustige periode, met drie verschillende colleges in vier jaar tijd. “Ik heb me altijd voorgehouden, en onze partij ook, als wij standpunten te verdedigen hebben, dan gaan we daar volle bak voor. Daar schaam ik mij ook niet voor. Onze kiezer heeft daar recht op en dat moet je uitdragen.” Er zijn ook wel compromissen gesloten. “Ik heb me met ziel en zaligheid ingezet voor de gemeenschap.” Dat vindt het scheidend raadslid normaal. “Ik hoop ook dat de nieuwe mensen, de jonge raadsleden dat gaan doen.” Raadswerk vereist vele uren inzet – burgemeester Albert de Hoop noemt het een volle baan naast je andere werk – voor een karige beloning. Teuben verwacht die inzet van de nieuwe mensen en waarschuwt ze tevens. Kiezers kunnen ook binnen vier jaar weer terugkeren naar hun oude partij. “Dat gaat heel snel. Ik hoop dat natuurlijk van harte.” Anderzijds hoopt Teuben dat de nieuwe partij rust kan creëren in het gemeentebestuur, maar hij waarschuwt: “Alleen rust is niet genoeg.” Teuben bedankt in zijn woordje nog een aantal mensen: zijn vaste volgers op de publieke tribune, zijn ouders en zijn vrouw Carla. “Die zegt wel eens: ‘Jij bent goed gek!'” Daar heeft ze gelijk in, besluit hij.

Behalve Rudolf Teuben komen Chris Brouwer (A’82), Marieke van Schaijk (CDA), Dirk Beijaard (CDA), André Tuil (VVD), Alice de Jong (ABA) en Jeroen Leijstra (ABA) niet terug in de raad. Jeppe Groenewold, scheidend A’82 raadslid is, treedt donderdag aan als VVD-raadslid en Han van Heerde neemt de plek van Rudolf Teuben in. De overige nieuwe raadsleden zijn de vijf van AmelandEén.

Dossier Gemeenteraadsverkiezingen 2018

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *