Terrasvuurtjes verantwoordelijkheid ondernemer

BALLUM – De terrasvuurtjes en warmtelampen zijn de verantwoordelijkheid van de ondernemer. Iets anders kan wethouder Piet IJnsen er op dit moment niet van maken. De kwestie terrasverwarming werd aangezwengeld door Rudolf Teuben van Ameland'82. Teuben was aangeschoven bij de raadscommissievergadering ter vervanging van Han van Heerde. "Ondanks de energiecrisis zien we nog steeds de (on)nodige terras verwarming door gas en elektra. We begrijpen dat dit onderdeel van een bedrijfsvoering is maar aan de andere kant is het moreel gezien wel iets waar we met ons allen iets van vinden. De terrasverwarming door fossiele brandstoffen staat ons inziens haaks op de duurzaamheidsambitie van gemeente Ameland," stelt Teuben. "Heeft ons college voorstellen en/of ideeën om hier beleid in te formuleren?" is zijn vraag. 

Doorn in het oog

Teuben: "Het is ons een doorn in het oog, behalve voor de mensen die er zitten en de uitbater." Ieuwe de Vries van de VVD meent dat het aan de ondernemer is. "Dat is wat het is." Wat de VVD-er betreft moet de gemeente niet op de stoel van de ondernemer gaan zitten. 

Groen gas

"Het gaat tegen gevoelens van ons allemaal in," vindt wethouder IJnsen net als Teuben. "In het kader van duurzaamheid is het minder gewenst." Martijn Boelens van AmelandEén wijst nog op het groene gas dat de vergister in de Ballumerbocht gaat produceren. Dat gas zou gebruikt kunnen worden voor de terrasverwarmers met een tekstje erbij: 'U zit hier warm bij groen gas'. Die suggestie valt bij de wethouder niet in goede aarde. Het groene gas wordt niet opgewekt om te verspillen aan terrasverwarming. "Daar ben ik niet zo gelukkig mee", zegt IJnsen het heel netjes. 

Terrasverwarmingsverbod

Gemeente Ameland houdt wat het terrasverwarmingsverbod betreft Amsterdam in de gaten. Die gemeente probeerde al eens de vuurtjes en warmtelampen op de terrassen te verbieden, maar dat werd door de rechter onderuitgehaald. Amsterdam buigt zich inmiddels weer over zo'n verbod. "Wij volgen dat met belangstelling", zegt wethouder IJnsen. 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *