Handhaving Ameland opgeschroefd

BALLUM – De Amelanders merken het aan den lijve, de handhaving door de gemeente is opgeschroefd. De laatste tijd worden regelmatig mensen aangeschreven als de gemeente meent dat er regels worden overtreden of verguningen niet op orde zijn.

Wie bijvoorbeeld recreatief verhuurt waar dat niet is toegestaan of waarvoor geen vergunning is aangevraagd, kan een brief verwachten. Zo is vorig jaar een "serie zaken aangeschreven", zegt wethouder Theo Faber. Hij reageert tijdens de raadscommissievergadering van maandag 6 maart op vragen van Marloes Rijpstra van de PvdA.

"Voldoet het bestemmingsplan voldoende om illegale verhuur tegen te gaan, of zijn er mazen in de wet?" wil Rijpstra weten. "Het is goed dat mensen aan de bel trekken," start de wethouder zijn antwoord. Uiteindelijk gaat het van tientallen aanschrijvingen om twee zaken waarbij bezwaar is gemaakt en waar heroverweging op zijn plaats is. Dat betreft een oud en een actueel geval van illegale verhuur die na bestudering niet illigaal blijken te zijn. Het oude geval zat wat lastiger in elkaar dan Handhaving kon inschatten, legt Faber uit. Deze kwestie dateert van 2014 toen er negatief werd besloten op de vergunning om boven een bedrijfspand twee appartementen te verhuren. Op onverklaarbare wijze is dit adres in het bestemmingsplan van 2014 op actief gezet. De verhuur bleek daarom toch niet illegaal.

Over de mazen in de wet maakt de wethouder zich geen zorgen: "We denken dat het meevalt."

Onlangs kreeg de gemeente bij de Raad van State gelijk in de zaak 'Freulehuuske'. Dat monumentale huisje aan het Vermaningspad mag niet recreatief worden veruurd. "Dit hoort erbij als je gaat handhaven," zegt Faber over deze langlopende procedure. "Soms wordt iemand die is aangeschreven in het gelijkgesteld," wijst de wethouder op de keerzijde van de medaille.

lees hier Gemeentelijk optreden tegen toeristische verhuur

bekijk hier het bouwplaatje va het Freulehuuske

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *