Gemeentelijk optreden tegen toeristische verhuur

BALLUM – Gemeente Ameland treedt onterecht op tegen toeristische verhuur. Dat stelt een advocatenkantoor met verschillende vestigingen in het noorden des lands. “Veel Amelanders verhuren vakantiehuizen en -appartementen aan toeristen. Ook worden woningen verhuurd voor permanente bewoning. De gemeente heeft recentelijk een groot aantal van de verhuurders aangeschreven en gemeld dat zij in overtreding zijn. Volgens de gemeente zou sprake zijn van handelen in strijd met het bestemmingsplan. Na onderzoek blijkt echter dat de gemeente in sommige gevallen ten onrechte heeft geoordeeld dat sprake is van illegale verhuur.” Het advocatenkantoor ziet er wel brood in om samen met aangeschrevenen te onderzoeken of het klopt wat de gemeente schrijft.

De gemeente is begin 2022 begonnen met het aanschrijven naar mogelijke overtreders. Het gaat daarbij om enkele tientallen brieven. Van de aangeschreven personen hebben nu in totaal vier bezwaar aangetekend, laat de gemeente weten.

Het gemeentelijke schrijven gaat om situaties die in strijd zijn met de huisvestingverordening. “Dit is per geval verschillend”, zegt een woordvoerder van de gemeente. “Meest voorkomend is recreatieve verhuur van een (deel) van de woning zonder de daartoe benodigde vergunning.”

Gemeente Ameland biedt mogelijkheden voor recreatieve verhuur van een ondergeschikt deel van een door de eigenaar zelf bewoonde woning, maar dan moet de eigenaar wel een vergunning aanvragen.

In de raadscommissievergadering van vanavond komt dit onderwerp in het vragenhalfuurtje aan de orde. → lees er hier over

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *