Tegengeluiden over bouwen aan de kust

DEN HAAG – Lutz Jacobi, Tweede Kamerlid voor de PvdA, is bezorgd over de toekomst van de kust, nu het kabinet half december de regels voor kustbebouwing heeft versoepeld op voorstel van VVD-minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu. “Als de veiligheid van de waterkering niet in het geding is en er geen belemmeringen ontstaan voor het onderhoud van de kust, komt er meer ruimte voor (bouw)activiteiten”, sprak de minister half december. Minder strenge regels zouden goed zijn voor de economie.

Jacobi moet er niks van hebben. Ze stelde er samen met partijgenote Yasemin Cegerek vragen over aan de minister. De Friese politica noemt de Nederlandse duinen een natuurlijke zeewering en waterberging waar je niet in moet bouwen. Bovendien vindt ze het geen gezicht. Jacobi en Cegerek staan niet alleen in hun weerstand tegen bouwen aan de kust.

Politiek verslaggever en waddenliefhebber Frits Wester gaf gister in een tweet te kennen dat hij tegen is: “Als politiek verslaggever zeg ik zelden wat ik zelf vind. Maar de plannen van minister @MelanieSvH voor bouwen in duinen en kust: dramatisch” De tweet is vandaag al 626 keer geretweet.

Oppositiepartij D’66 is ook tegen verstening van de kuststrook.

Minister Schulz noemt de vrijere regels "heel beperkt." Ze zijn voornamelijk ingesteld om strandtenten de mogelijkheid te geven onder strikte voorwaarden het hele jaar open te blijven. De minister staat geen volgebouwde kuststrook voor.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *