Nieuwjaarstoespraak Ameland over duurzaamheid en vluchtelingen

BALLUM – De Nieuwjaarsreceptie in het Amelander gemeentehuis te Ballum, die vanwege de ijzel een week was uitgesteld en op dinsdag 12 januari plaatsvond, was iets rustiger dan andere jaren. Dat krijg je als je een afspraak verzet. Burgemeester Albert de Hoop was desalniettemin zeer content met de veertig mensen die er waren. Gemeentelijke politici, toerismebranche, bedrijfsleven, onderwijs, ambtenarij; ze waren vertegenwoordigd op een geanimeerde bijeenkomst.

De burgemeester begon zijn Nieuwjaarsrede anders dan andere jaren. Elk jaar weer zegt hij dat het een ‘goed jaar’ is geweest en dat was 2015 ook. Weer meer bezoekers vonden het eiland als vakantiestek, de Kunstmaand was succesvoller dan ooit, het grote duurzame project van het zonnepark is in gang gezet en de ouderenzorg is behouden voor het eiland. Dat mag een goed jaar heten en toch geeft die openingszin De Hoop geen ‘goed gevoel.’

Hij benoemde de vluchtelingencrisis als grote gebeurtenis waardoor je onmogelijk 2015 een goed jaar kunt noemen. Ameland wil doen wat het kan en heeft contact met het COA gezocht. Een groot AZC zit er op het eiland van 3500 inwoners niet in maar kleinschalige opvang van gezinnen bij particulieren kan het eiland wel aan. Ook kan Ameland indirect iets betekenen door gemeenten te helpen die wel de mogelijkheid van grote opvang hebben, meent de burgemeester.

Albert de Hoop maakte een uitstap naar Aleppo, benoemde de wapenhandel en de daaruit voortkomende strijd als medeoorzaak dat bewoners vluchtelingen zijn geworden die op drift zijn geraakt. Hij kwam via de klimaatverandering, waardoor mensen op een kluitje vruchtbare grond worden gedreven, en de noodzaak om duurzaam te gaan leven weer op Ameland terug. Daar doet Ameland wat aan. Dit voorjaar gaat het zonnepark stroom leveren en van de overcapaciteit gaan de bussen rijden.

“Wij hebben het goed,” sprak hij tot slot. “Ik wilde u deelgenoot maken van mijn dilemma.”

Onder de aanwezigen klonk waardering voor de toespraak met uitstap naar verre conflictgebieden en oog voor mensen die alles kwijt zijn en dan nog ‘gelukzoeker’ worden genoemd.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *