Statenfractie CDA stelt vragen over veer

LEEUWARDEN – De CDA Statenfractie van Fryslân stelt vragen over eventuele prijsverhoging kaartjes veerponten.

WaddeneilandenEen overtocht naar één van de Waddeneilanden wordt wellicht zes procent duurder. Die prijsverhoging gebeurt op aanwijzing van de Europese Commissie. Tot nu toe vielen de veerponten onder een vrijstelling van btw. Die vrijstelling geldt voor zeeschepen en volgens de Nederlandse regels zijn de veerponten naar de Waddeneilanden ook zeeschepen. De Europese Commissie heeft nu anders bepaald. De rederijen kunnen uit twee scenario’s kiezen. In het eerste scenario zien ondernemers af van de prijsstijging van de bootkaartjes met 6 procent, maar mogen ze niet de 21 procent aftrekken op hun bedrijfskosten. In het tweede scenario mag dit laatste wel, maar moeten ze de 6 procent heffen op de bootkaartjes.

 

CDA Statenlid Wendy Zuidema-Haans: “Voor vakantiegangers en bewoners van de Waddeneilanden is een eventuele verhoging flink. Als CDA maken wij ons zorgen over de gevolgen voor de bewoners. Voor hen is dit een levensader. Maar ook voor de gevolgen voor het toerisme. Het toerisme is de belangrijkste inkomstenbron voor de eilanden, dus wat zullen de economische gevolgen zijn? Als CDA hebben wij leefbaarheid en ook economische ontwikkeling hoog in het vaandel. Het één kan ook niet zonder het ander”.

Ook de Tweede Kamer buigt zich over dit onderwerp. Zuidema: “Onze CDA-collega’s daar hebben de vraag gesteld of deze concessieverlening wellicht in betere handen is bij de provincies. Dat onderzoeken we als provincie ook. Het CDA vraagt GS om snel met duidelijkheid te komen over wat dat onderzoek heeft opgeleverd. Wij willen graag duidelijkheid over wat er allemaal bij komt kijken als we als Provincie de concessies overnemen. We vinden het belangrijk dat goede bereikbaarheid van de eilanden gegarandeerd wordt. Ook willen we kansen voor een betere aansluiting met andere vormen van openbaar vervoer op de veerdiensten beter benutten. Bovendien zou het mooi zijn als we invloed kunnen uitoefenen op de prijs”.

Bron: CDA Statenfractie Fryslân

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *