Spannend jaar

Geplaatst op: 10 januari 2022 - Categorie: Gemeente & Politiek

BALLUM - "Het wordt een spannend jaar" en "laten we er wat moois van maken." Met die woorden opende voorzitter Dirk Metz de eerste raadscommissievergadering van 2022. Het spannende van dit jaar zit hem vooral in de gemeenteraadsverkiezingen die voor 16 maart staan uitgeschreven. De zittende raadsleden weten nog niet of hun een volgende termijn gegund is; komende twee maanden staat de gemeente figuurlijk vuurwerk in verkiezingscampagnes te wachten.

Vuurwerk
Over het echte vuurwerk dat ondanks het vuurwerkverbod tòch werd afgeschoten gaat een vraag van AmelandEén. De fractie maakt gebruik van het vragenhalfuurtje, waarvoor raadsleden vragen hebben voorbereid die de wethouders of de burgemeester tijdens de vergadering beantwoorden. Hanneke Wansink heeft ook de klachten gehoord over vuurwerk afsteken middenin van de nacht. Er is vernield en er werd afval achtergelaten. Buiten de materiële schade is vuurwerk een drama voor de dieren, stelt ze. Wansink: "Stel dat er paarden uitbreken?" Het gaat vermoedelijk om eilander jeugd. Of er aandacht is voor deze problematiek, wil het raadslid weten.

Onverwacht moment
Knallen gebeurt vaak op een onverwacht moment, zegt Leo Pieter Stoel. Een heterdaadje is heel moeilijk. De burgemeester zegt dat er aandacht voor gevraagd is bij de politie. Afgelopen maanden zijn een paar mensen aangehouden en men dacht een opslagplaats van vuurwerk in beeld te hebben. Daar is onderzoek naar gedaan, maar er werd geen voorraad aangetroffen. De burgemeester noemt dit 'gelukkig', omdat het hebben van een grote voorraad vuurwerk kwalijk en levensgevaarlijk is, en ook 'teleurstellend', omdat de bron van de knal-ellende niet werd gevonden. De schade aan verkeersborden en prullenbakken schat de gemeente op 5.000 tot 7.500 euro.

lees hier over Verkeersborden in de vernieling

Dossier Gemeenteraadsverkiezingen

 

Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?