Sorry-cultuur doet intrede op Ameland

BALLUM – De ene keer koopt het college zonder dat de raad er weet van heeft (grond Edes), de andere keer had het college moeten kopen en komen ze met lege handen naar de raadszaal (grond Bijlsma).

De aankoop van een stuk grond in Ballum is niet goed gegaan.

Nico Oud (CDA), Mario Bunicich (PvdA), Jan Verbiest (lijst Verbiest) en Will Bakema (A’82) springen bovenop wethouder Piet IJnsen. Na een ‘Sorry’ van zijn kant waait de storm over. Het geroezemoes is in de wandelgangen nog niet verstomd.

De Gemeente wilde de grond van erven Bijlsma graag kopen voor woningbouw. Wethouder Piet IJnsen werd afgevaardigd naar de veiling. Hij had een volmacht van het college op zak.

Tijdens de veiling gaat het mis. IJnsen mist zijn kans tijdens het afmijnen en plaatselijke projectontwikkelaars en partijgenoten van de wethouder gaan er met de buit vandoor.

Mario Bunicich: “Heeft de wethouder zuiver gehandeld, gelet op geruchten? Was het verstandig dat de wethouder bij de veiling aanwezig was?”

Will Bakema doet zijn duit in het zakje: “Het was amateuristisch om er een ondeskundig iemand op af te sturen. De wethouder heeft de schijn van belangenverstrengeling tegen. Spelen er privé belangen? Heeft de wethouder zich in een chantabele positie gemanoeuvreerd?”

IJnsen zegt niet privé betrokken te zijn bij de aankoop. De gemeente is volgens hem niet benadeeld.

“Bij dit soort publieke veilingen moet je er niet, zeker niet in een kleine gemeente, als wethouder tussen gaan zitten”, zegt Piet IJnsen nu.

De gemeente gaat nu een notitie maken hoe om te gaan met strategische grondaankopen.

Nog een keer ‘Sorry”’, en ‘Ik kan er niks anders van maken’ en het was weer rustig in de raadszaal.

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *