Amelanders willen een vaste bibliotheek

BALLUM – Wordt het een Bieb of blijft het een Bus?
"Zeg de bibliobus maar op. De opzegtermijn is toch 36 maanden," is te horen in de gemeenreaadsvergadering. Het gemeentebestuur wil op zoek naar iets anders.

Ameland ziet sinds 1977 elke week de bibliobus de oversteek naar het eiland maken. De bus staat in alle vier de dorpen een tot twee uur en daar is men op het eiland al heel blij mee. De collectie in de bus is echter afgestemd op het Friese platteland. Relatief veel van de 6000 boeken zijn Friestalig of grote letterboeken. Daar is men op het eiland minder blij mee. Op Ameland wonen niet zoveel Fries lezers.
Vanuit de bevolking kwam de roep om een vaste bibliotheekvoorziening met een collectie die meer is afgestemd op de behoefte van de eilanders en de gasten. Een Werkgroep Bibliotheek Ameland heeft het initiatief genomen tot een onderzoek over de mogelijke oprichting van een vaste bieb. “De Werkgroep heeft het college en de raad wakker geschud,” zegt wethouder Tineke Hemminga.

Gemeente Ameland heeft de resultaten van het onderzoek naast alternatieve voorzieningen gelegd, te beginnen bij de bibliobus. Andere opties zijn de bibliotrailer en de Opteer bibliotheek. De bibliotrailer is groter dan de bus en blijft langer op een standplaats blijft staan. De Opteerbiblotheek is een half-vaste bibliotheek (opteren is opvouwen) die vaker open is dan een bus, maar minder vaak dan een vaste voorziening. De kasten van de opteerbibliotheek zijn te verschuiven, zodat de ruimte waarin de boeken staan ook voor andere dingen gebruikt kan worden.

“We moeten het lef hebben de bibliobus op te zeggen”. Raadslid Joke Mosterman (ABA) is duidelijk. Zij kiest voor een vaste bibliotheek die leunt tegen andere voorzieningen.
 “Zeg maar op die bus, wij gaan voor vast of voor de opteerbibliotheek”, zegt raadslid Jan Verbiest van A’82. Collega Nico Oud (CDA) is een andere mening toegedaan. “We moeten om de mobiliteit en de bereikbaarheid van de mensen denken. Wij zijn niet voor een vaste bieb.”
Het gemeentebestuur heeft het besluit nog niet genomen. De bus wordt opgezegd en voor het overige liet burgemeester Paul Verhoeven beloven dat er in ieder geval voor de volgende verkiezingen een besluit over de bibliotheek valt.

© Persbureau Ameland 2005, op dit artikel rust copyright.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *