Soms gaat het mis

HOLLUM – Soms gaat het mis, zoals het deze zaterdag met botkloppe in de krant mis ging. De vismethode kwam fout in de krant. In de Leeuwarder Courant van zaterdag 22 januari staat een stuk over de Waddenagenda en de angst van sommige eilanders dat wat ze altijd deden en waar ze van houden (visje vangen, cranberry plukken, bramen plukken, op het strand rijden) met ingang van de Waddenagenda 2050 niet meer mag of wordt beknot. PA stuurde een bericht naar de provinciale media en de LC pakte het op en zette het in de krant en op haar website. Met een redactioneel tussen haakjes over botkloppe. Een LC-redacteur had de Wikipedia erbij opengeslagen en naar 'botkloppen' gegoogeld. De uitleg van de online encyclopedie spreekt inderdaad over ijs: "Botkloppen was een manier van vissen op/in de bevroren voormalige Zuiderzee. Het werd vanuit vele vissersdorpen tot in het begin van de twintigste eeuw, in de winter beoefend, niet vanaf de wal, niet vanuit een boot, maar op het ijs, met behulp van een handmatig voortgetrokken vrachtslede, beladen met netten, bijlen, manden, proviand, een kruik kruidenbitter en de eikenhouten 'botklopper' van ruim een meter lang."

Zo deden ze dat langs de Zuiderzee. Op Ameland betekent botkloppe dat er met zakkend water platvisjes in de netten worden gejaagd. Niks met ijs, dus. 

Hoe kan dat nu fout in de krant komen? Het werkt alsvolgt. De correspondent stuurt, in dit geval naar aanleiding van een raadscommissievergadering, een tekst naar de redactie van de krant. Die redactie zit daar niet voor niets. Die kijkt een bericht na, corrigeert, vult aan waar dat nodig is en kort in als de krant niet genoeg ruimte heeft voor het hele stuk. De redactie in Leeuwarden maakt ook de kop boven het artikel, dat wel eens een andere kan zijn dan de correspondent instuurde. Is het bericht wat groter dan één kolommetje, dan wordt doorgaans de naam van de correspondent erbij vermeld. Zo staat bij het bericht over de Waddenagenda de naam van Jeanet de Jong van PA.

In het geval van het bericht over de Waddenagenda in de LC staat de (verkeerde) uitleg over botkloppen tussen haakljes en met de toevoeging 'red.'. Dat betekent dat de redactie van de LC dat heeft geschreven. Daar bellen ze verder niet over met de corrrespondent, dat is hun redactionele verantwoordelijkheid. Soms pakt dat verkeerd uit, zoals in dit geval. Een correctie is online, in de digitale krant, snel gedaan, maar als de krant eenmaal gedrukt is, dan staat het zwart op wit. De krant kan in de eerstvolgende editie nog een 'Herstel' plaatsen, maar wat fout gedrukt staat blijft fout gedrukt. Kranten maken blijft mensenwerk.

Nabericht – Maandag 24 januari 2022 staat het Herstel in de LC – zie foto

lees hier het stuk van PA over de Waddenagenda

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *