Signeersessies boeken over naoorlogse walvisvaart

HOLLUM – Op zaterdag 21 juli vindt in de boekhandels op Ameland een speciale signeersessie voor de boeken over de naoorlogse walvisvaart plaats. Vanaf 14.00 uur begint de eerste sessie in boekhandel De Hoge Stoep in Hollum. De schrijvers Cor en Hennie Gransbergen en Anne-Goaitske Breteler zitten daar met de pen klaar om hun boeken te signeren. Om 15.30 uur wordt de sessie in Warenhuis van den Brink in Nes vervolgd.

Walvis als boterham

Het boek 'Een walvis als boterham' was helemaal uitverkocht. Inmiddels is er een tweede druk. De belangstelling voor de naoorlogse walvisvaart op Ameland is groot. Ongeveer veertig Amelanders hebben in de periode 1947-1963 aan de walvisvaart deelgenomen. Zo ook de Amelander Cor Gransbergen die samen met zijn vrouw Hennie zijn brieven en herinneringen in een boek hebben verwerkt.

De Traanjagers

Anne-Goaitske Breteler bezocht walvisvaarders thuis en beschrijft in haar boek hun herinneringen. De sfeer aan boord, de achtergronden en motieven van de vaarders, de avonturen in de havens die onderweg werden aangedaan passeren de revue, evenals de walvisjacht zelf. Maar ook de twijfel en ambivalentie die tot op de dag van vandaag als een schaduw over deze jeugdherinneringen hangen. Voor het nieuwe boek De Traanjagers kwam ze ook thuis bij Cor Gransbergen.

Eiland van Hidde Dirks Kat

De boeken sluiten naadloos aan bij het festivaljaar 2018, het jaar waarin Ameland Eiland van Hidde Dirks Kat is. In dit jaar, waarin de commandeur en de walvisvaart centraal staan, verschenen meer boeken. Allereerst is daar het hertaalde dagboek van Hidde Dirks Kat, een fraaie uitgave met naast het dagboek in eigentijds Nederlands met extra teksten over familie Kat en de walvisvaart. Ook verscheen Duivelsdag op Groenland, waarin de avonturen van Kat en zijn mannen op Groenland zijn te lezen. In mei verscheen het Arctisch Kookboekje, gericht op het eten van de walvisvaarders en het eten op Ameland.

Signeersessie

bekijk hier het programma Eiland van Hidde Dirks Kat – Zomer vol …

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *