Bijzonder boekje: Arctisch Kookboekje

NES – Tijdens het weekend van Expeditie Ameland wordt het Arctisch Kookboekje gepresenteerd.

Het Arctisch Kookboekje is een bijzonder boekje, een omkeerboekje. Het gaat over de victualie van walvisvaarders en over de pappot bij moeke thuus. De Amelander vrouwen moesten zich zien te redden terwijl hun mannen op zee zaten. En dat deden ze over het algemeen heel goed. Aan de ene kant is te lezen over de lotgevallen van de walvisvaarders en wat zij aan boord en in Groenland aten en aan de andere zijde is te lezen over de vrouwen en hun eilander eetgeschiedenis.

Kleinood

Het kleinood is uitgegeven als onderdeel van het festivaljaar 2018, het Hidde Dirks Kat-jaar. Het past bij de tentoonstellingen van het Museum Swartwoude in Buren en Museum Sorgdrager in Hollum. Het is tevens te vinden in de restaurants die tijdens Expeditie Ameland gerechten op het menu hebben die herinneren aan Hidde Kat en Jantje Jans. Bij bestelling van een Hidde Dirks-Kat menu in De Griffel of een Jantje Jans-menu in StrAnders of Strand Ballum wordt het boekje u gratis aangeboden.

Het Arctisch Kookboekje is voor € 5,– te koop in de Amelander Musea, de deelnemende restaurants en in de boekhandels.

Niet te hachelen

De walvisvaarders van de achttiende eeuw vingen in de wateren tussen IJsland en Groenland robben en maakten langs de kust van Groenland walvissen buit. Er werd goed mee verdiend, destijds, maar het eten aan boord was soms heerlijk en vaak niet te hachelen. De mannen kregen niet zelden te weinig voedingsstoffen binnen, waardoor ze scheurbuik kregen. Over de voedzame maaltijden gaat het Arctisch Kookboekje. Er staan gerechten in die de mannen door de scheepskok en door de Inuit voorgeschoteld kregen, geïnspireerd op de reis die commandeur Hidde Dirks Kat in 1777 en 1778 maakte.

Zeehondensoep

Zo is er een recept met walvisvlees en een van zeehondensoep in het boekje geslopen. Restaurant De Griffel baseert er zijn Hidde Dirks Kat-menu op.

Citroentaart

Aan de andere kant staat onder meer het recept van het gerecht dat Jantje Jans voor haar man Hidde maakte als welkomstmaaltijd. Geen vis, want dat had hij al genoeg gehad, dacht Jantje. Ze maakte zoetigheid, zoals witte bessenvla en citroentaart naar een recept uit 1774. Dat en nog veel meer is in dit juweeltje van een boekje te lezen, een boekje dat royaal is verluchtigd met sfeervolle illustraties.

lees hier over de bijzondere menu's, gebaseerd op het Arctisch Kookboekje

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *