Een Zomer vol – Eiland van Hidde Dirks Kat

HOLLUM – Dit jaar is Ameland het Eiland van Hidde Dirks Kat. Deze zomer betekent dat een Zomer vol Verhalen, een Zomer vol Films, Culinaire Expedities, een Zomer vol Tentoonstellingen én een schattig Arctisch Kookboekje (onder meer het recept van de beroemde Amelander mosterdsoep staat erin). 

Het is dit jaar precies tweehonderd jaar geleden dat het dagboek van de Amelander walvisvaarder Hidde Dirks Kat verscheen. Hij beschrijft daarin de reis naar het poolgebied om er walvissen en robben te vangen. De reis eindigde met een schipbreuk bij Groenland. Commandeur Kat en een deel van de bemanning overwinterden bij de 'Groenlandse wilden'. Ameland is in 2018 het Eiland van Hidde Dirks Kat.

Eiland van Hidde Dirks Kat

Een jaar voor het festivaljaar, in 2017, werd Stichting HDKat2018 opgericht. Vijf Amelander partners zijn in de stichting verenigd: Amelander Musea, MadNes Festival, De Hort Op, Kunstmaand Ameland en Amelands Produkt. Samen maakten zij een programma dat in het teken staat van Hidde Dirks Kat en zijn dagboek. In de zomer van 2018 is er zes weken lang te genieten van verhalen, films, lekker eten en tentoonstellingen, die allemaal een vleugje walvis hebben mee gekregen. 

Eiland van Hidde Dirks Kat – Zomer vol Verhalen

Ameland is een verhaleneiland, in de zomer van 2018 nog meer dan anders. Stichting HDK2018 heeft zes vertellers uitgenodigd, die je meenemen in hun verhalen die aansluiten bij het Eiland van Hidde Dirks Kat en de tentoonstellingen in de Amelander Musea. Het zijn vertellers die als geen ander een avontuur in woorden kunnen vatten, je een beeld kunnen voorschotelen en verwondering weten op te roepen. Dit internationale gezelschap van vertelkunstenaars kunnen dat meertalig, afhankelijk van hun publiek in het Nederlands, Duits, Engels. Begin juli komt er een folder huis aan huis met nogmaals het hele programma. In de musea kunt u meer folders halen om in uw accommodatie te leggen en om ook uw gasten te verrassen met een mooi programma.

18 juli 2018  in Museum Swartwoude Buren

14.00, 14.45, 15.30 uur, telkens een half uur

Verteller Selma Scheele (Duits/Turks/Engels)

25 juli 2018 in Natuurcentrum Nes

14.00, 14.45, 15.30 uur, telkens een half uur

Verteller Shonaleigh Cumbers (Engels)

25 juli 2018 bij de Vuurtoren Ameland

20.00 & 22.00, langere vertelling, 12 jaar en ouder

Verteller Shonaleigh Cumbers (Engels)

1 augustus 2018 in Museum Sorgdrager Hollum

13.00, 13.45, 14.30 uur, telkens een half uur

Verteller Maria Carmela Marinelli (Duits/Italiaans/Engels)

Aansluitend is de film Free Willy te zien

8 augustus 2018 in Maritiem Centrum Hollum

14.00, 14.45, 15.30 uur, telkens een half uur, 12 jaar en ouder

Verteller Raymond den Boestert (Nederlands/Duits)

15 augustus 2018 in Natuurcentrum Nes

14.00, 14.45, 15.30 uur, telkens een half uur

Verteller Maria Winter (Nederlands/Duits)

22 augustus 2018 in Museum Sorgdrager Hollum

13.00, 13.45, 14.30 uur, telkens een half uur

Verteller Julia Klein (Duits/Nederlands)

Aansluitend is de film Eight Below te zien.

Het entreekaartje voor het museum is tevens het kaartje voor verteller en film.

Eiland van Hidde Dirks Kat – Zomer vol Films

Walvissen, walvisvangst en de kou van de Noord- en Zuidpool heeft menig filmmaker geïnspireerd. In het jaar van Hidde Dirks Kat komen er zes films naar Ameland: spannende, ontroerende, op waarheid berust en geromantiseerd. Ze worden vertoond in de filmzaal van Museum Sorgdrager in Hollum.

1 augustus 2018 in Museum Sorgdrager

15.30-17.00 uur Free Willy (alle leeftijden)

Een onvergetelijke, ontroerende en fantastische film voor de hele familie. Het meeslepende avontuur van een straatjongen die zich inzet voor het welzijn van Willy de orka.

19.00-21.00 uur Nova Zembla (vanaf 12 jaar)

Nova Zembla vertelt het legendarische en waargebeurde verhaal van de avontuurlijke ontdekkingsmissie van Willem Barentsz, dat destijds is opgetekend door het jonge bemanningslid Gerrit de Veer.

21.00-23.00 uur In the Heart of the Sea (vanaf 12 jaar)

In the Heart of the Sea speelt zich af in de winter van 1820. De Amerikaanse walvisvaarder Essex wordt aangevallen door een gigantisch grote walvis met een bijna menselijke wraakzucht. De nasleep van deze aanval daagt de bemanning uit tot het uiterste te gaan om te overleven. Een bloedstollend verhaal met meesterlijke actiescenes en special effects.

22 augustus 2018 in Museum Sorgdrager

15.30-17.00 uur Eight Below (alle leeftijden)

Barre weersomstandigheden en een vreselijk ongeluk dwingen de leden van een wetenschappelijke expeditie om zich terug te trekken uit Antarctica. Survivalgids Jerry moet zijn geliefde sledehondenteam achterlaten om de meest meedogenloze winter op aarde te overleven.

19.00-20.00 uur Whales of Atlantis (vanaf 12 jaar)

Filmmaker en avonturier Jean-Christophe Jeauffre en zijn bemanning gaan met hun prachtige zeilschip, de driemaster Belem, op zoek naar de legendarische walvis Moby Dick.

20.00-23.00 uur Moby Dick (vanaf 12 jaar)

Herman Melville schreef een boek naar aanleiding van het waargebeurde verhaal van walvisvaarder Essex die aangevallen werd door een reusachtige witte walvis. Vijf verfilmingen heeft zijn boek maar liefst opgeleverd. Voor deze avond maken we hier een keuze uit.

Eiland van Hidde Dirks Kat – Zomer vol Culinaire Expedities

Wil je weten wat commandeur Hidde Dirks Kat at of wat Jantje Jans kookte? Ga dan op Culinaire Expeditie. Vier restaurants verrassen je op zes zomerwoensdagen met een Hidde Dirks Kat of Jantje Jans driegangen keuzemenu. Het culinaire avontuur is gebaseerd op het Arctisch-Amelandse Kookboekje. Leuk, leerzaam en erg lekker.

18 en 25 juli, 1, 8, 15 en 22 augustus 2018

Culinaire Expeditie Hidde Dirks Kat

Eetlokaal De Griffel, Burenlaan 41, Hollum | Reserveren: 0519-554135 of www.degriffelameland.nl

Restaurant De Piraat, Oude Steiger 5, Nes | Reserveren: 0519-543138 of restaurantdepiraat@knid.nl

Beleef de barre reis van Hidde Dirks Kat mee met een driegangen keuzemenu van walvisvlees, zeehondensoep, mosselen, rendier, blauwe bessen parfait, gecombineerd met heerlijke zuurkool en scheepsbeschuit. Met een vette knipoog en passende vervangers. Het culinaire avontuur sluit aan bij het Arctisch Kookboekje, waarin je kunt nalezen hoe het zat met Kat en zijn eten.

Culinaire Expeditie Jantje Jans

Restaurant StrAnders, Strandweg 71, Buren |Reserveren: 0519-543029 of WhatsApp: 06-10514376

Strandpaviljoen Ballum, Strandweg 24, Ballum | Reserveren: 0519-554024 of www.strandballum.nl

Proef 250 jaar geschiedenis aan de hand van de lievelingsgerechten van zeven vrouwen van Ameland. Op het driegangen keuzemenu staan onder meer Wadden witvis, rundersukade, mosterdsoep en zandaardappelen van Amelander bodem. Met als afsluiter zoeternijen uit de 18e eeuw. Dit culinaire avontuur sluit aan bij het Amelands Kookboekje, dat de eilander eetgeschiedenis beschrijft.

Het driegangen menu van deze Culinaire Expedities kost € 34,50.

Culinaire Expeditieleden betalen € 3,50 voor het Arctisch en Amelands Kookboekje, een omkeerboekje, dat € 5,00 kost in boekwinkel en musea. Bekijk hier het bijzondere Arctisch Kookboekje dat tevens een Amelands Kookboekje is, speciaal voor het  Hidde Dirks Kat-jaar uitgegeven.

Informatie en kaartverkoop

Het entreekaartje voor het museum is tevens het kaartje voor verteller, film of tentoonstelling.

lees hier meer over commandeur Hidde Dirks Kat

lees hier meer over zijn dagboek

lees hier meer over Duivelsdag op Groenland, over het avontuur van Kat en zijn mannen

→ tik Hidde Dirks Kat in bij ZOEKEN om meer over de walvisvaarder te lezen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *