Lezing over naoorlogse walvisvaart

NES (D) – Op 5 juli is er een lezing over de naoorlogse walvisvaart van Nederland in Theaterkerk Nes Dongeradeel.

Anne-Goaitske Breteler geeft dan een lezing over haar boek ‘De Traanjagers, herinneringen van naoorlogse walvisvaarders’. Het boek gaat over de Nederlandse walvisvaarders die na de oorlog van Curaçao en Zuid-Afrika tot de Zuidpool voeren om op walvissen te jagen. Een verleden waar we nu niet graag meer aan terug denken, maar die toen goed was voor de Nederlandse economie.

De oud-walvisvaarders die geïnterviewd zijn voor het boek waren zo’n zeven maanden van huis. Wat er gebeurde onderweg, wat voor impact dit had op het leven van de mannen maar ook van degene die ze achterlieten en wat het nu nog met ze doet, lees je allemaal in ‘De Traanjagers’.

Breteler heeft van haar zestiende tot haar tweeëntwintigste onderzoek gedaan naar de walvisvaart, interviews afgenomen met oud-walvisvaarders en zich verdiept in deze bijzondere geschiedenis. Haar inspiratie deed ze op in de kroeg van Lioessens waar een schildering aan de muur hangt van de walvisvaart.

Op deze avond in Theaterkerk Nes vertelt Breteler over haar boek en zullen enkele oud-walvisvaarders aanwezig zijn. Uiteraard kun je op deze avond, na afloop van de lezing, het boek kopen en laten signeren.

Reserveren is noodzakelijk en kan via info@theaterkerknes.nl o.v.v. naam, aantal kaarten( aangeven student en/of volwassene) en telefoonnummer. Scholieren/studenten €5,00, volwassenen €7,50. De lezing vindt plaats op 5 juli en start om 20:00 uur in Theaterkerk Nes (Wiesterwei 2, Dongeradeel).

Vooraf is er gelegenheid om gezamenlijk te eten. Wil je aanschuiven? Jan van Jan Cooks4You maakt Frysian Angus burgers van de lava-grill met verse friet. Als dessert staat er verse aardbei milkshake op het menu.

De kosten voor het menu zijn €14,95. Je kunt je hiervoor opgeven via info@jancooks4you.nl, aanvang voor het eten is 17.45 uur.

Het boek De Traanjagers is te koop in de boekhandel of online via deze link.

Het boek kost € 19,99.

Ameland is in 2018 het Eiland van Hidde Dirks Kat. Lees hier over de commandeur.

Het Eiland van Hidde Dirks Kat heeft in de zomer van 2018 een programma, lees hier over

Zomer vol Verhalen,

Zomer vol Films,

Zomer vol Tentoonstellingen,

Culinaire Expeditie

In het voorjaar dat Ameland het Eiland is van Hidde Dirks Kat is werd het Arctisch en tevens Amelands Kookboekje uitgegeven. Een schattig boekje vol informatie, wetenswaardigheden en heerlijke recepten (de beroemde Amelander mosterdsoep staat erin) is voor 5 euro in de Amelander Musea en boekhandels te koop. Lees er hier over.

Traanjagers sluit aan bij het boek van Cor Gransbergen. Lees hier over Een walvis als boterham

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *