Roep om opkoopverbod

BALLUM – Louise van Felius uit Ballum stuurde de gemeente een brief waarin ze haar zorgen deelt over beleggers die huizen opkopen en horeca die er doorstroomhuizen van maakt. De brief staat ook in de rubriek Ingezonden op PA. De link staat onder dit bericht. Tijdens de laatste raadsvergadering voor het zomerreces werd de brief door de Amelander gemeenteraad besproken. "De brief is een bron van inspiratie om snel met een nieuwe Toeristische Visie te komen", meent raadslid Jan Wijnberg van Algemeen Belang Ameland. In de Toeristische Visie kan Ameland regels vastleggen. Wethouder Theo Faber wil die Toeristische Visie liever vooruitschuiven tot na de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022. Het onderwerp staat niet in de Raadsagenda die in 2018 werd opgesteld en die de basis van het coalitieakkoord vormt.

"Ga eerst maar een als raad in discussie en leg dan een heldere vraag bij het college neer," stelt de wethouder voor. "Lees de brief nog eens goed of u concrete situaties herkent." Raadslid Wijnberg heeft meer haast dan de wethouder. Wijnberg ziet wel wat in een beleggersopkoopverbod en hij wil graag dat de juridische afdeling van de gemeente daar eens naar kijkt.

Jeroen de Jong van het CDA ziet ook wel dat de huizenprijzen de pan uitrijzen, maar hij constateert tevens dat je als particulier zelf baas bent aan wie je je huis verkoopt. "Er moet een manier gevonden worden dat huizen niet uitgepond worden," vindt hij. 

Het onderwerp raakt veel vlakken. Wethouder Faber wil de leefbaarheid en bewoonbaarheid op het eiland beschermen, maar hij betwijfelt of er rond beleggen door de gemeente iets vast te leggen is. Maar hij gaat het uitzoeken. In september komt er een voorstel om uitponden van panden tegen te gaan. Het plan is om de Nota Verblijfsrecreatie partieel te wijzigen. "Dat is best een doorbraak," belooft de wethouder. "Dan is het beleid in beton gegoten. 

De gemeenteraad en Ameland moeten daar nog een paar weken geduld hebben en een nieuwe Toeristische Visie is iets voor de volgende coalitie.

lees via deze link de ingezonden brief van Louise van Felius

bekijk hier de raadsagenda van mei 2018

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *