De Blauwe Distel wordt verbouwd

BALLUM – De Blauwe Distel, het burgemeestershuis aan de Duinweg in Nes wordt grondig aangepast aan de duurzaamheidsheidseisen van deze tijd. Een meerderheid van de Amelander gemeenteraad besloot in de laatste raadsvergadering voor het reces om er 575.000 euro voor uit te trekken. Sociale Fractie Ameland en Algemeen Belang Ameland vinden dat veel te veel geld en zijn daarom tegen. AmelandEén, CDA, VVD en Ameland'82 stemmen, ondanks het hoge bedrag van de renovatie, voor. Dirk Metz van AmelandEén verwoordt het aldus: "Het is een unieke woning, misschien wel het mooiste rijtje huizen van alle Waddeneilanden." Het onderwerp staat al een tijdje op de agenda (zie onder meer het bericht van 10-12-2019). Waarnemend burgemeester Gerard van Klaveren noemde het huis diplomatiek "een ietwat gedateerd, in al zijn facetten' (zie bericht  van 3-12-2018). In de loop van de tijd heeft de gemeentelijke Commissie Ambtswoning, onder voorzitterschap van raadslid Jeroen de Jong (CDA), zich over de plannen gebogen. In die commissie zaten ook vertegenwoordigers van AmelandEén en Ameland'82. 

Irma Marinus van Sociale Fractie Ameland blijft bij haar standpunt dat bijna zes ton voor renovatie een brug te ver is. Ook Jan Wijnberg en Dennis Engels (ABA) blijven tegen. "Het is veel geld," beaamt Dirk Metz (A1), "maar minder zal het ook niet worden." Amelanders zijn trots op het huis, zegt Metz nog. "Als het moet zal er na renovatie een mooi bedrag voor gevraagd kunnen worden. Dat willen we natuurlijk niet, maar het kan!"

Wethouder Theo Faber benoemt het goede werk van de Commissie Ambtswoning. "Hoe je het ook aanpakt, het is bij deze woning duur." De wethouder vindt het jammer dat het project niet op maximaal draagvlak binnen de gemeenteraad kan rekenen. Dit was bij uitstek een onderwerp waar unanimiteit zou passen. "Misschien was dat wel te hoog gegrepen van het college," moet Faber constateren. Twee raadsfracties blijven de hoogte van het bedrag een struikelblok vinden. 

"Als het langer duurt, loop je achter de feiten aan," probeert raadslid Han van Heerde (A'82) de nee-stemmende raadsleden wat realiteitszin bij te brengen. Het loopt al vrij lang en het wordt alleen maar duurder. "Je moet er een keer een klap op geven." Hij voegt er nog aan toe: "We vernietigen geen geld. Het is meer dan alleen een ambtswoning." Het is cultuur, een authentiek pand. "Kost veel geld? We hebben het er voor over!" 

Van Heerde krijgt de klap waar hij voor pleit: De Blauwe Distel wordt verbouwd.

10 december 2019 – Burgemeesterswoning kan best wat kleiner

3 december 2018 – Van Klaveren trekt op Ameland de touwtjes strak

U las dit bericht naar aanleiding van de vergadering van de Amelander gemeenteraad gratis. U kunt uw waardering laten blijken door een kleine bijdrage te storten. Klik op de Doneer button of zie hier voor meer informatie.
Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *