Burgemeesterswoning Ameland kan best wat kleiner

BALLUM – Dat er iets moet gebeuren met de burgemeesterswoning van Ameland is wel duidelijk, maar wat, daarover wil de gemeenteraad nog wel een keer discussiëren. Er zijn verschillende mogelijkheden: opknappen, platgooien en opnieuw beginnen of een andere plek zoeken voor het huis van de Amelander burgemeester. De Blauwe Distel aan de Duinweg staat op een prachtige locatie, maar is slecht toegankelijk met alle trappen en niveauverschillen, is gedateerd en verre van energiezuinig. “Hoeveel geld willen we neertellen voor het woongenot van de burgemeester?” legt Esther Oud de hamvraag op tafel. Renoveren wordt geschat op 700.000 euro en nieuwbouw op dezelfde plek op 50.000 meer. Op een andere plaats zou voor minder geld een mooie ambtswoning neergezet kunnen worden en daar ziet het AmelandEén-raadslid wel wat in. Ze treft Irma Marinus van de PvdA aan haar zijde. Oud en Marinus zijn geschrokken van de bedragen en eigenlijk geldt dat voor de gehele gemeenteraad.

Jeppe Groenewold (VVD) en Jeroen de Jong (CDA) pleiten ervoor het burgemeestershuis aan de Duinweg te houden. Wat De Jong betreft mag het huis wel wat kleiner. De meeste Amelander gezinnen wonen kleiner dan de burgemeester nu woont. De burgemeester zou zich best aan kunnen passen aan de woonstand van de burgers, wil hij er maar mee zeggen, om er meteen grappend aan toe te voegen dat hij zelf juist groter woont dan de burgervader. Energieneutraal bouwen hoeft voor De Jong ook niet echt, ondanks de duurzame ambitie van de duurzaamste gemeente van de provincie. Algemeen Belang Ameland gaat ook liever voor goedkoop dan duurzaam. De ambtswoning kan wel een beetje worden opgeknapt, zegt Piet IJnsen, maar niet voor een bedrag van zeven ton. “Een beetje opknappen en dan kan het wel weer.”

De Blauwe Distel aan de Duinweg in Nes is in 1951 gebouwd en kreeg in de loop der decennia diverse timmerlieden over de vloer die vertimmerden en stukjes aanbouwden. Wat kleiner op dezelfde plek zou dus best kunnen, zegt wethouder Theo Faber. Op 16 december discussieert de gemeenteraad verder over het onderwerp en neemt een besluit over de aankomende woning van burgemeester Leo Pieter Stoel, die in januari 2020 naar Ameland komt. Zijn nieuwe of opgeknapte woning zal dan nog niet klaar zijn.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *