Ballumers protesteren

BALLUM – Niet alle maar wel heel veel Ballumers zijn niet blij met de plannen die horecaondernemers Harold van Workum en Barend Nobel willen realiseren op Nesserweg 18 in het dorp. De voormalige kampeerboerderij achter Spar Manje wordt verbouwd tot een complex met appartementen en studio’s, waarvan een deel bewoond gaat worden door studenten van de Ameland Academy. Die opleiding biedt leren, werken en wonen ineen. In het pand komen iets minder dan de 37 bedden die er nu staan, voor studenten en personeel. De vergunningaanvraag is bij de gemeente nog in behandeling, maar wat de ondernemers willen kan volgens het bestemmingsplan. Dat betekent dat de gemeente geen reden heeft de vergunning te weigeren, ook al willen 140 briefschrijvers dat. Zoveel zienswijzen kwamen er bij het gemeentehuis binnen.

De bezwaarmakers hebben ook een onderhoud met de initiatiefnemers gehad, maar daar kwamen ze niet verder mee. De mensen die vrezen last te krijgen van de bewoners van Nesserweg 18 staan lijnrecht tegenover Van Workum en Nobel, die hun plan uit willen voeren. De Ballumers die de campus niet zien zitten verwachten veel geluidsoverlast en zijn bang dat de boerderij vanwege drank en drugs een slecht voorbeeld wordt voor de Ballumer jeugd. Rondom Nesserweg 18 wordt gewoon gewoond en daar past zo’n campus niet bij. Bovendien verwachten de omwonenden dat de campus binnen de kortste keren gewone personeelshuisvesting wordt, met problemen zoals diverse personeelshuizen in de dorpen nu al opleveren. Barbecues tot diep in de nacht, nachtelijke vechtpartijen en slapen op straat: de Ballumers die op de publieke tribune van de raadszaal zitting hadden genomen en later in de hal nog even napraten met wethouders Ellen Bruins Slot en Theo Faber, kennen vele voorbeelden. Ze hebben geen vertrouwen in een goede afloop. De gemeente kent de probleemgevallen officieel niet, want er komen nauwelijks klachten over de personeelshuizen binnen.

De horecaondernemers zijn vindingrijk en zagen op het juiste moment dat de kampeerboerderij te koop stond. Zij zochten naar een oplossing voor hun horeca- en huisvestingsprobleem. In Ballum hangt vlakbij Casa Rita, de voormalige naam van het pand aan de Nesserweg 18, een spandoek met de tekst: “Ballum laat van je horen Ons rustieke dorpje gaat verloren.” De groep van acht Ballumers die naar de raadsvergadering kwam laat weten dat als de gemeente de vergunning niet kan weigeren, ze bezwaar gaan aantekenen. Het telefoonnummer van een advocaat hebben ze al onder de knop.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *