Raad Ameland zwaait met gele kaart

BALLUM – Wat de oppositie betreft heeft wethouder Theo Faber een gele kaart verdiend. Algemeen Belang Ameland, VVD en CDA haalden die maandagavond 11 november uit de borstzak door een motie in te dienen waarin ze hun afkeuring uitspreken over de wijze waarop de wethouder de raad informeerde en consulteerde over het dossier wellness aan de Molenweg in Nes. De motie-indieners willen goed, zorgvuldig en vooraf geïnformeerd worden en dat is bij het wellness dossier niet gebeurd, vinden ABA, VVD en CDA. Er wordt niet altijd informatie verstrekt en te vaak naderhand ‘medegedeeld’. De oppositie – Ameland’82 steunt de motie en ziet die als een advies voor het college – is teleurgesteld over het college in het algemeen en wethouder Theo Faber in het bijzonder.

Wethouder Faber is er in zijn repliek kort over: “Als u een duidelijk signaal had gegeven, dan hadden we daar wat mee kunnen doen,” speelt hij de bal terug. “Dat speelt dan in maart en dan komt u er in november nog een keer mee dat u het er niet mee eens was.” In maart besloot de raad een haalbaarheidsonderzoek te doen voor het gebied van het subtropische zwembad, het terrein waar Harry Westers van Westcord en Kontour Vastgoed plannen hebben voor hotelunits en wellnessvoorzieningen. Eerder waren Westers en Kontour naar de Raad van State gestapt, omdat de raad weigerde het bestemmingsplan aan te passen dat de plannen mogelijk moest maken. Door het collegevoorstel van het haalbaarheidsonderzoek raakten wethouder en hotelondernemer plus projectontwikkelaar weer aan de praat en schortten Westers en Kontour de procedure bij de Raad van State op. Dat laatste wist de gemeenteraad pas achteraf.

"Juridisch correct”, verdedigt raadslid Siard Bonthuis van AmelandEén zijn wethouder. “Het college heeft juist gehandeld,” houdt de wethouder vol. “Er is geen speld tussen te krijgen.” Toch verwijt ouwe rot in het politieke vak Piet IJnsen wethouder Faber gebrek aan politiek gevoel. Ook al verzoekt de raad er niet om, de wethouder moet aanvoelen dat hij de raad moet informeren, meent IJnsen. Bij belangrijke zaken is het niet meer dan normaal dat de wethouder de raad vooraf informeert, brengt Jeroen de Jong van het CDA nog in. Dan zou een fractie nog een zienswijze in kunnen dienen. “Dat recht is ons nu ontnomen.” Naast de kwestie voormalig subtropisch zwembad voelt de oppositie zich over de brandveiligheid van De Stelp niet correct geïnformeerd.

Burgemeester Gerard van Klaveren wil nog kwijt dat het gewoon gebruikelijk is dat een juridische procedure on hold wordt gezet als je weer met elkaar om tafel zit. “Ik vind dat u daar heel gemakkelijk aan voorbij gaat,” zegt hij tegen de motie-indieners. En de gemeente ondervindt geen enkel nadeel bij uitstel van het beroep. 

Irma Marinus moet niets van de motie hebben. “Het zo op scherp zetten, dat had voor mij niet gehoeven.” Siard Bonthuis maakt zich er boos over: “Eigen waarheden lijken belangrijker dan feiten.”

Er wordt gezwaaid met een gele kaart, maar die verdwijnt ook weer in het borstzakje. De motie wordt afgewezen met 6 stemmen tegen en 5 voor. De burgemeester pakt wel de handschoen op en gaat samen met de griffier kijken wat er aan de informering van de raad kan verbeteren.

Dossier Aqua Plaza

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *