Raadsleden willen groepsverblijven steunen

BALLUM – Het gemeentebestuur van Ameland heeft te doen met de branche van groepsverblijven. De groepshotels en vakantieboerderijen hebben een zeer slecht seizoen achter de rug. Vanwege de corona kwam er bijna geen groep.

Er wordt gesproken over een derving van 80 procent ten opzichte van vorig jaar. De gemeente gaf toestemming om de ruimte van accommodatie en veld dan maar te gebruiken als tijdelijk kampeerterrein en B&B, maar dat blijkt een druppel op de gloeiende plaat. De branche, die met de vakantiehuisvesting van groepen Ameland als bestemming voor badgasten mede groot heeft gemaakt, lijkt kopje onder te gaan. Veel van die bedrijven vallen buiten de landelijke steunregelingen.

“De branche wordt onderuit gehaald”, zegt CDA-raadslid Jeroen de Jong tijdens de raadscommissievergadering van maandag 31 augustus. De Jong vertegenwoordigt een van de raadsfracties die begaan is met het lot van verhuurders aan schoolreisjes, familie-uitjes en Duitse groepen. Hij wil dat de gemeente de bedrijven steunt. Ook Ameland’82 pleit daarvoor en AmelandEén wil aandacht voor ‘de groep unieke en kwetsbare ondernemers.’ De Jong van het CDA ziet het liefst kwijtschelding van de toeristenbelasting van vorig jaar en verlaging naar 75 cent.

Han van Heerde (A’82) noemt deze specifieke verhuurders de kraamkamer van het toerisme op het eiland. “Ameland’82 pleit al jaren voor ontzien van de groepsaccommodaties.” Van Heerde doelt op de lagere toeristenbelasting die in 2017 speciaal voor deze tak in het leven was geroepen, maar in 2019 werd teruggedraaid. Met enig cynisme voegt hij eraan toe: “Een in het verleden genomen raadsbesluit biedt geen garantie voor de toekomst.”

Wethouder Theo Faber meent dat de raadsleden terecht aandacht vragen voor de groepsverblijven. Ook andere bedrijven die afhankelijk zijn van groepen, zoals organisatoren van buitensporten en reders van robbentochten, hebben met de derving te maken. Faber vermoedt dat die bedrijven ook voor volgend jaar slechte perspectieven hebben. De gemeente heeft contact met de branche. Het is niet voor de gemeente weggelegd om de steunmaatregelen van de landelijke overheid over te nemen, zegt Faber. Als de gemeenteraad terug wil naar een lagere toeristenbelasting voor deze bedrijfstak, dan zullen de fracties daarvoor een stuk moeten voorbereiden waar de raadsleden dan over kunnen stemmen in een raadsvergadering. Op 14 september is er weer een.

Dossier Corona

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *