Raad Ameland wil geen “surrogaat knip-oplossing” veerdienst

BALLUM – De Amelander gemeenteraadsleden staan achter het eindadvies van het Open Plan Proces (OPP) over de verbetering van de veerverbinding tussen Ameland en het vasteland, op de zogenaamde ‘knip‘ na. De knip in de dienstregeling zorgt voor extra tijd, waardoor een in de ochtend opgelopen vertraging, volgens het OPP niet doorwerkt bij de middagboten. Een half uur extra tijd rond het middaguur moet die ruimte geven. De vertragingen van de veerboten zijn de eilanders en bezoekers een last.

Vertegenwoordigers van de gemeente, Rijkswaterstaat Noord en Wagenborg Passagiersdiensten bogen zich afgelopen maanden over de problemen en oplossingen van de veerverbinding, onder aanvoering van procesbegeleider Marc Jager. Het eindadvies wordt 21 december in het Algemeen Overleg in Den Haag besproken. Het OPP heeft een aantal (tijdelijke) maatregelen op een rijtje gezet. Bochtafsnijding ‘Vloedgeul’ en eventueel een bochtafsnijding ‘Reegeul-Oost’ kunnen soulaas bieden. Er is tijd te winnen bij het in- en uitladen en er kunnen enkele optimalisaties ingevoerd worden. Het baggerregime kan beter en Wagenborg kan een sneldienst in de vaart gooien voor forenzen en Amelanders. Tot slot moet de knip in de dienstregeling ruimte geven om vertragingen in te halen.  

De Amelander raadsleden menen dat de zogenaamde knip niet doorwerkt in de middag en avond en daarom pleiten ze voor een advies met de 5-kwartiersdienstregeling in plaats van de dienstregeling waarin de vaart plus het laden en lossen in een uur tijd moet gebeuren.

Tijdens de raadsvergadering van maandagavond werd een raadsbrede motie aangenomen die de burgemeester op pad stuurt om Kamerleden en zo mogelijk de Minister van Infrastructuur & Milieu, Melanie Schulz van Haegen, te overtuigen van een structurele oplossing met inbegrip van de 5-kwartiersdienstregeling. 

Burgemeester Albert de Hoop kan wel uit de voeten met de opdracht van de gemeenteraad. Woensdag 21 december is hij in Den Haag om het Algemeen Overleg bij te wonen. De Hoop heeft aan die vergadertafel geen rol, maar hij hoopt vooraf en daarna nog Kamerleden of de Minister te kunnen spreken. De Hoop: “Het gaat om de beste oplossing voor Ameland en de Minister heeft het voor het zeggen.” In zijn mail aan de Minister, begin december, verdedigde De Hoop de knip-oplossing en daar is de gemeenteraad niet blij mee. “We moeten als één blok overkomen,” zegt raadslid Teuben. Wat hem en de andere raadsleden betreft zonder de “surrogaat knip-oplossing.”

De burgemeester gaat woensdag naar Den Haag en zegt achter de woorden van de raad te staan.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *