Beton in plaats van schelpen

BALLUM – Ameland gaat een proefproject aan door vijf paden te verharden met beton. De proef geldt meteen voor veertig jaar. Schelpen zijn wel zo romantisch en knisperen zo lekker onder de fietsbanden. Maar schelpen zijn duur, vragen veel onderhoud, horen eigenlijk niet op het land en stimuleren niet gebiedseigen vegetatie, de schelpenput bij Schiermonnikoog raakt leeg, waardoor de aanschaf en het vervoer steeds duurder worden en als klap op de vuurpijl zit er in de naaste toekomst een schelpenverbod aan te komen.

Voor het Stuifdijkpad, Jan Sietjespâd, Westerpad en de Burenweg bij Nes en Buren en voor de Klonjes in Hollum gaat de betonmolen draaien. De meerderheid van de gemeenteraad ging daar tijdens de raadsvergadering van maandag mee akkoord. Het beton wordt voor iets meer dan anderhalf miljoen euro gestort.

Waarom de Klonjes in dit rijtje staat? Als je met beton aan de gang gaat, zegt wethouder Nico Oud, dan moet je volume hebben en het vijfde pad trekt het volume omhoog. Kosten € 171.025, alleen voor de Klonjes en voor een verharding die veertig jaar meegaat.

De PvdA en Algemeen Belang Ameland stemmen tegen de plannen. De betonmolen kan desondanks worden besteld, want VVD, Ameland’82 en CDA hebben de meerderheid. 

Irma Marinus (PvdA) vindt de aanpak van het Westerpad zonde van het geld. De betonnen rijbaan gaat daar €259.650 kosten. Ook de verharding van de Klonjes bij Hollum is Marinus een doorn in het oog. Het beton maakt een racebaan van het pad en verharding vernielt het zandpadsfeertje dat nu langs de bramenstruiken te genieten is. De PvdA-er ziet liever dat er meer aandacht is voor het pad tussen Hollum en het Oerd, het belangrijkste fietspad van het eiland.

Ook Jan Wijnberg (ABA) meent dat beton het landschappelijke beeld van de Klonjes vernietigt. Wethouder Nico Oud meldt dat de gemeente contact heeft gehad met de voorzitter van Dorpsbelang Hollum. Die blijkt akkoord te zijn gegaan.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *