Provincie wil ook lobbyen voor vaargeul

LEEUWARDEN – Provincie Fryslân wil wel samen met gemeente Ameland de schouders onder een lobby zetten om het Rijk te bewegen de vaargeul tussen Nes en Holwerd te bestempelen als hoofdvaarweg. Dat zegt gedeputeerde Klaas Kielstra vanmorgen op Omrop Fryslân.

Kin net

Kielstra noemt “varen op tij te mager.” De huidige verbinding is niet bedrijfszeker en “dat kin net!”

Het benoemen van de vaargeul tot een hoofdvaarweg is een zaak van het Rijk en dat is zeker niet één, twee, drie in kannen en kruiken. Afgelopen maandag hield directeur Wagenborg Passagiersdiensten Ger van Langen een vlammend betoog in de raadscommissievergadering om de Amelander raad ervan te doordringen dat de toekomst van het eiland aan een zijden draad hangt. Als de veerdienst structureel op tij moet gaan varen is dat een ondermijning van de eilander economie met grote maatschappelijke gevolgen. Doemscenario: mensen die hun baan kwijtraken, winkels en horeca die noodgedwongen de deuren moeten sluiten, scholen die dicht gaan en het eiland dat leegloopt.

Onderhoudsregime

De vaargeul wordt al een aantal jaren gebaggerd. Dat helpt wel even maar nooit lang. Daarom is er een straffer onderhoudsregime nodig. De geul ligt in een beschermd natuurgebied en het onderhoudsregime kan alleen worden aangepast als de vaargeul geen natuurgebied meer is. De situatie zou dan overeenkomen met die van de snelweg door de Veluwe. Links en rechts van de weg gelden natuurregels, bewaakt door het ministerie van Natuur (LNV), voor de weg zelf gelden regels voor verkeer en wegenonderhoud van het ministerie van Waterstaat (IenW).

Gemeente en Provincie

Gemeente en provincie lijken nu samen op te gaan trekken om bij het Rijk die hoofdvaarwater status aan te vragen.

→ op het filmpje hieronder (en klik anders even op de YouTube banner rechts op deze pagina) de overtocht van dinsdagmorgen, eerste boot, vaartij 5 kwartier i.p.v. de 3 kwartier – mèt een mooie zonsopkomst, dat dan weer wel –

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *