Politiek gekibbel rond tekort

BALLUM – Gemeente Ameland ziet zich onverwacht geconfronteerd met een tekort van drie ton. Binnen de gemeenteraad woedt de discussie of dit geld gevonden moet worden in het verhogen van de gemeentelijke belastingen of in het staken van grote projecten.

Het gat in de begroting van drie ton, € 316.680,– , is ontstaan door een verlaging van de Algemene Uitkering. Deze is verlaagd omdat na de laatste WOZ meting de waarde van de huizen met maar liefst 50% blijkt te zijn gestegen. Het Rijk rekent de gemeente voor dat ze meer OZB kan vragen aan de burgers.

Ameland heeft de keuze nog niet kunnen maken. Het voorstel dat op tafel ligt spreekt van een OZB verhoging van 15% ten opzichte van 2004. Hier kan de raad het niet mee eens zijn. De stemmen blijven steken op vijf tegen vijf. Raadslid Joke Mosterman van Algemeen Belang Ameland (ABA) heeft zich als kersverse oma afgemeld en knuffelt haar kleinkind. Hierdoor missen de fracties van ABA en PvdA de beslissende zesde stem.

ABA en PvdA leggen het plan op tafel om geen 15 procent maar 6 procent te verhogen. Tot deze verhoging was in december al door de Raad besloten. ABA en PvdA verbinden aan deze verhoging de voortgang van enkele grote projecten. De nieuwbouw en verbouw van het Natuurmuseum en het Reddingbootmuseum en het fietspad Hollum/ Oerd mogen geen vertragen oplopen.

CDA en Ameland ’82 hebben elkaar gevonden in een amendement van geheel andere orde. Geen 6% maar ten hoogste drie procent verhoging van de OZB en alle grote projecten moeten worden geparkeerd. De opstelling van deze twee fracties doet burgemeester Paul Verhoeven verzuchten dat hij een tekort van drie honderd duizend naast een verlaging van de OZB niet aan de Provincie kan verkopen.

A’82 betitelt de voorgestelde belastingverhoging van 15%als een “losse flodder” en wil richting geven aan de bezuinigingen. Niet nu, maar na de Voorjaarsnota die pas in april komt. Will Bakema: “Wij willen een prioriteitenlijst met een zo laag mogelijke belastingdruk voor de burgers.”

PvdA en ABA menen dat door beslissingen tot na de Voorjaarsnota uit te stellen, de ontwikkelingen op het eiland voor een jaar worden stilgelegd. Bovendien begrijpen ze de belastingverlaging van 3% niet. Mario Bunicich (PvdA) tegen Will Bakema (A’82) “Als u echt serieus bent dan komt u nu niet met een belastingverhoging van maar 3 procent."

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *