Facelift voor Buren

BALLUM – Wie naar of door Buren wil krijgt op diverse punten te maken met een omleiding. De wegen in Buren liggen open. Maar niet voor lang. De reconstructiewerkzaamheden liggen ondanks de winterse dagen keurig op schema. Voor Pasen is de Hoofdweg en het eerste deel van de Strandweg tot aan de Paasduinweg klaar.

Oude stenen worden verwijderd. Deze betonstenen worden vervangen door gebakken klinkers die duurzaam en kleurvast zijn. Ze benaderen de oude dikformaat klinkers in vorm en kleur. De kleur is genuanceerd. Dit voorkomt een eentonig straatbeeld.

De betonstenen worden opgeslagen en opnieuw gebruikt voor het verharden van zandwegen.

Behalve dat het zichtbare deel van de weg wordt aangepakt, gebeurt er onder de oppervlakte ook het een en ander. De PVC riool uitleggers worden vervangen en de oude fundering van de straat wordt verwijderd. Hiervoor in de plaats komt een menggranulaat van gebroken beton en asfalt restanten. In de puinopslag bij de Ballumer Bocht komt eens in het jaar een puinbreker om beton- en asfalt restanten tot granulaat te breken.

Winkels en bedrijven die aan de Hoofdweg liggen krijgen na betaling van een eigen bijdrage een passend terras. De nieuwe weg wordt in stijl doorgetrokken tot aan de gevels.

Tussen Pasen en eind mei wordt het tweede deel van de Paasduinweg tot aan de bebouwde kom aangepakt. Bovendien krijgen het Juttersmuseum en het Wantij nieuwe parkeerstroken en een groter parkeerterrein. Dit betekent tevens dat er daarna niet meer langs de weg geparkeerd mag worden. De auto’s in Buren worden verzocht op de daarvoor aangelegde parkeervoorzieningen te gaan staan.

Een aantal bomen moet wijken voor nieuwe beplanting. De twintig jaar oude bomen willen maar niet groeien. Ze worden gerooid en vervangen door grotere exemplaren.

De straatverlichting verandert niet. Het straatmeubilair wordt vervangen door nieuwe banken, prullenbakken en fietsenrekken.

Buren gaat na deze facelift als een zwaan met gepoetste veren de zomer tegemoet. 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *