Plaatsen grafsteen Ameland niet duurder

BALLUM – Het plaatsen van een grafsteen op een van de Amelander begraafplaatsen wordt komend jaar niet duurder. De leges voor de lijkbezorgingsrechten worden met 5 procent of iets meer verhoogd, behalve de leges voor het plaatsen van een steen. Ameland’82 maakte zich hard om deze verhoging niet te berekenen. “Nabestaanden hebben het al moeilijk genoeg,” zegt raadslid Rudolf Teuben hierover tijdens de raadsvergadering. Hij pleit daarom voor een kleine hersteloperatie in de Verordening lijkbezorgingrechten. Hij krijgt er Algemeen Belang Ameland, CDA en PvdA mee aan zijn zijde. André Tuil van de VVD vindt het geen goed plan. Tuil meent dat je de kosten daar moet berekenen waar ze gemaakt worden.

Portefeuillehouder financiën Albert de Hoop legt uit dat de legesverhoging nodig is. Zelfs met de verhoging van 5 procent is dit onderdeel niet kostendekkend voor de gemeente. “Het is een uiterst sympathiek voorstel, zegt De Hoop, maar “Het smiet niet veul op.” Niet verhogen van die specifieke leges slaat dan ook een klein gaatje in de begroting. Teuben: “Nabestaanden moeten zo weinig mogelijk ook nog eens in financiële zin worden gekweld.” André Tuil gaat met dat argument overstag: “We praten over een klein bedrag. ’t Is toch bijna Kerst.” 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *