Motie over HH1 Ameland afgeketst

BALLUM – De motie die Algemeen Belang Ameland gisteravond indiende om de stopzetting van de huishoudelijke hulp categorie 1 (HH1) op te schorten ketste af op de raad. ABA en PvdA en Jeppe Groenewold van Ameland’82 stemden voor opschorten, maar de meerderheid van de raad wilde er niet aan. De stemming bleef steken bij zes tegen en vijf voor.

Rudolf Teuben (A’82) zegt er het volgende over: “We hebben allemaal hetzelfde voor. Het is verwarrend, maar we geven het college de steun om door te gaan waar ze mee bezig is.”

De motie van ABA wilde dat er wordt voorzien in eerst een gesprek met de afnemers en daarna pas het oordeel.

Wethouder Linda van der Deen legt nog maar eens uit dat Ameland het goed heeft gedaan. Dantumadeel, die door de rechter op de vingers werd getikt, baseerde zich op de oude Wmo en Ameland hanteerde bij de procedure de Wmo 2015. Daar zit het verschil en daarom zijn de brieven die naar de mensen zijn gestuurd met de mogelijkheid om een gesprek te voeren correct verzonden. Inmiddels zijn er met 15 van de 27 deelnemers aan de doorlopende HH1 gesprekken gevoerd. Acht van die cliënten zijn overgegaan naar HH2, huishoudelijke hulp voor mensen die het niet alleen zelf niet meer kunnen doen maar het ook niet meer zelf kunnen organiseren. Zeven cliënten gaan hun huishouden zelf doen of regelen zelf hulp en met 12 moet nog een gesprek plaatsvinden. Voor 15 januari heeft iedereen met een doorlopende HH1 een gesprek gehad, belooft de wethouder. Voor mensen met een aflopende indicatie per 1 januari 2015 is er geen huishoudelijke hulp volgens de HH1 regeling meer.

Gatso Lamsma (ABA) vraagt zich hardop af of dit wel bij de mensen bekend is. Hij hoort regelmatig dat mensen nog van niets weten. Piet IJnsen vindt na uitleg van de wethouder de ABA-motie nog steeds gerechtvaardigd. “Eerst een gesprek voordat nieuw beleid wordt ingevoerd.” Hij kreeg er te weinig raadsleden in mee. André Tuil meent dat de gesprekken best eerder hadden gekund. Dat had een hoop onzekerheid voorkomen. Dat was precies wat Irma Marinus (PvdA) enkele maanden eerder bedoelde met haar voorstel, maar ook toen ging de meerderheid van de raad niet akkoord. Dirk Brouwer deed tot slot zijn duit in het zakje: “Het college is op de goede weg. De motie is overbodig.”

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *