HH1 kan niet zomaar worden afgepakt

HOLLUM – De motie om de stopzetting van de huishoudelijke hulp categorie 1 (HH1) op te schorten ketste in de laatste raadsvergadering af. ABA, PvdA en Jeppe Groenewold van Ameland’82 stemden voor opschorten, maar de meerderheid van de raad wilde er niet aan.

Rudolf Teuben (A’82) zei er het volgende over: “We hebben allemaal hetzelfde voor. Het is verwarrend, maar we geven het college de steun om door te gaan waar ze mee bezig is.”

Teuben heeft daar de keutel bij het schone end. Het is verwarrend. Adjunct-directeur Ellen Manshanden van Samenlevingszaken en wethouder Linda van der Deen putten zich uit in het uitleggen hoe het zit. Ameland deed het anders dan Dantumadiel en Ameland deed het beter, want Ameland baseerde zich op de Wmo 2015, is het argument van Van der Deen. Dat verschil rechtvaardigt dat er eerst brieven zijn gestuurd naar de mensen die gebruikmaken van de doorlopende HH1 en dat er daarna gesprekken worden gevoerd. De indieners van de motie staan een andere werkwijze voor: eerst gesprekken en onderzoek en daarna een brief waarin staat waar de cliënt het komende jaar gebruik van kan maken.

In het Friesch Dagblad van 18 december staat een bijna pagina groot artikel van twee advocaten. Zij spreken over een corrigeren tik van de rechtbank op de vingers van Dantumadiel, een van de NOF-gemeenten waar Ameland mee samenwerkt in de transitie van de zorg. Die gemeente stuurde net als Ameland een brief en daarmee werd niet genoeg rekening gehouden met specifieke situaties. Dantumadiel trekt de beschikking die naar de cliënten is gestuurd in en verlengt de huishoudelijke hulp van de categorie 1 tot 1 mei 2015. Er volgt een individuele beoordeling die zal leiden tot een individueel besluit. Ameland meent dat het goed heeft gehandeld en zag daarom geen reden de procedure te wijzigen. De schrijvers Jan Willem van Dommelen en Gerard Versluis betogen in hun artikel dat ook gemeenten die zich baseren op de Wmo 2015 – zoals Ameland – eerst onderzoek hadden moeten doen naar de persoonlijke omstandigheden. Zij stellen dat de onderzoekende voorfase in de Wmo van 2015 zelfs nadrukkelijker naar voren komt dan in de oude Wmo.

De aanpassing die Jeppe Groenewold van A’82, PvdA en ABA voorstaan komt daarmee in een ander licht te staan. Het enige wat nu nog kan helpen is een bezwaarschrift door de betreffende cliënten.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *