Peuken komen op raadstafel

BALLUM – De peuken hebben het tot de raadstafel geschopt. Han van Heerde van Ameland’82 ergert zich aan de peuken die hij aantreft op de veerdam bij de taxistandplaats en de bushalte. “Het ziet er geel van de filters,” moppert Van Heerde, “die voor een deel ook tussen de straatstenen gaan zitten.” De bezemwagen van de gemeente veegt een heleboel van die rommel op, maar is voorkomen niet beter dan genezen? Hij vraagt het aan het college van burgemeester en wethouders. “Misschien kan er iets ondernomen worden om de mensen te wijzen op hun gedrag.

Wethouder Theo Faber erkent het punt van raadslid Van Heerde. “We overwegen een rookverbod op de veerdam.” Hoe het veelal op de veerdam gaat? Reizigers komen van de boot waar een rookverbod geldt, lopen via het terrein van Wagenborg waar nog steeds niet gerookt mag worden en kunnen dan buiten het hek de zucht naar nicotine niet langer onderdrukken. Tussen hek en bus of taxi moet de zuigreflex nog even snel bevredigd worden en de nicotine in het bloed opgeschroefd. Het rokertje mag de bus of taxi niet in, dus wordt de peuk voor het instappen op de veerdam geloosd en wordt de gemeente als dank voor wat een aangenaam verpozen gaat worden of is geweest gelaten met de schillen en de dozen. Zolang de rokers dit blijven doen en het rookverbod nog niet is ingegaan blijft ook de gemeentelijke bezemwagen vegen, belooft Faber.

MadNes gaat daadwerkelijk wat aan de onnadenkendheid van de roker doen. Het muziek- en surffestival bedacht het project Wad’n Peukenzee en verdiende er 6000 euro uit het Wagenborg CO2 fonds mee. Komend festival gaat de peukenzee aanpakken en het rokers makkelijk maken die rommel te voorkomen. Dat gaat MadNes doen met voorlichting en een draagbaar asbakje. Dat moet het aantal peuken radicaal verminderen.

Niet alleen op MadNes en op de veerdam is het een zee van peuken. Wie rond de bankjes op de dijk kijkt, of bij de picknicktafels rond de vuurtoren, kan zich verbazen over de hoeveelheid sigarettenfilters er in het gras of tussen de dennenaalden liggen. En dat ondanks het rookverbod in de natuur dat op Ameland tot half september geldt. Hopelijk is de peuk opgenomen in de campagne ‘Welkom in onze wereld’, ook al komt de peukenzee niet van de nieuwe gast alleen, doelgroep van de campagne, maar ook van de wat slordige eilander en vaste gast. MadNes geeft de oplossing: neem zo'n kek klein draagbaar asbakje mee.

⇒ Bekijk hier het filmpje van peuken in het gras

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18269

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *