Burgemeester Ameland moet mooi wonen

BALLUM – Amelander raadsleden zijn zich een hoedje geschrokken, toen ze vernamen wat renovatie van de burgemeesterswoning aan de Duinweg bij Nes moet gaan kosten. Voor bijna zes ton kunnen dak, gevels, vloeren, muren en ramen worden aangepakt, wordt er geïsoleerd en komen er zonnepanelen. Voor dat geld is er ook een rolstoellift bij de ingang geplaatst.

De burgemeesterswoning staat op een idyllische plek, op een duin, heeft sprookjesachtige witte muren met een rieten dak en een prachtige naam: De Blauwe Distel. Daar verstomt de lofzang, want De Blauwe Distel is vochtig, een tochtige energievreter en heeft een hokkerige indeling met veel verschillende niveaus. Oud-burgemeester Gerard van Klaveren noemde het “Een ietwat gedateerd huis, in al zijn facetten”. Het is de gemeenteraad al jaren duidelijk dat er iets moet gebeuren.

Het renovatieplan moet bijna 600.000 euro kosten. “Een fors bedrag”, noemt raadslid Jan Wijnberg van Algemeen Belang Ameland het. Irma Marinus van Sociale Fractie Ameland vindt het “Gigantisch veel geld”. Te veel voor een renovatie, wat haar betreft. Waarom niet nieuw bouwen op een andere locatie? Esther Oud van AmelandEén werpt in het midden dat nieuwbouw nog veel duurder uitpakt.

Dan wijst Han van Heerde (Ameland’82) de raad op haar eigen besluit van twee jaar geleden: platgooien en herbouwen of elders nieuw bouwen was geen optie. De ambtswoning moest aan de Duinweg blijven staan. Wijnberg: “Ja, maar toen wisten we de prijs nog niet!”

“De burgemeester moet mooi wonen,” vindt Jeppe Groenewold (VVD), “die kun je niet in een rijtjeswoning plaatsen.”

Op 19 juli valt het besluit: er tekent zich een meerderheid af voor de renovatie.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *