Parkeren op groen is lastige problematiek

BALLUM – Hoe het zit met parkeren in de berm? Eigenlijk heel eenvoudig. Parkeren doe je niet op andermans groen. Parkeren doe je op eigen erf of je eigen oprit en anders op de dichtstbijzijnde openbare parkeerplaats. Dat bepleit burgemeester Leo Pieter Stoel naar aanleiding van vragen van Algemeen Belang Ameland in de raadscommissievergadering van 6 februari over de boetes die zijn uitgedeeld aan parkeerders op Amelander groenstroken. Tegelijk noemt Stoel het 'lastige problematiek.'

Parkeren met vier wielen in de berm mag, maar is niet wenselijk, zegt de burgemeester. Wie zijn auto in de berm zet, maar met één wiel of twee wielen op straat staat is beboetbaar. Aan degene die zijn bolide met vier wielen in de gemeentelijke berm parkeert kan volgens de regels geen bekeuring worden uitgedeeld. Dat was bij de gemeente ook wel duidelijk. Problematisch werd het bij de groenstroken. Wie parkeert op een groenstrook kan wél beboet worden, maar juist de definitie van groenstrook is niet goed toepasbaar op Ameland.

Een berm is groen, maar wel onderdeel van een weg, een groenstrook is kunstmatig aangelegde beplanting met een ander doel. Vaak wordt gesteld dat als een trottoirband langs het groen is gelegd je te maken hebt met een groenstrook. Dit gaat voor Ameland niet op. Op het eiland zijn wel rozenperkjes die als groenstrook te bestempelen zijn, maar daar liggen dan weer geen trottoirbanden voor. “Dit kunnen we niet goed uitleggen,” moet de burgemeester erkennen. Op het gemeentehuis is heel lang gedacht dat ze wisten hoe het zat, maar na doorakkeren van de stukken bleek het ingewikkelder te liggen.

Voor Ieuwe de vries (VVD) was het wel duidelijk dat de handhaving, zoals de gemeente dat afgelopen maanden had ingestoken, niet kon. “Burgers hebben werk moeten doen om de boete aan te vechten.” De Vries vindt dat een kwalijke zaak. Sommige eilanders zijn wel drie keer beboet. Waar wel of niet een boete voor kan worden uitgeschreven had van te voren moeten worden uitgezocht, vindt de VVD’er. “In de berm mag je gewoon parkeren, hoe vervelend we dat ook vinden!” Er is nogal wat gemeenschapsgeld verspild door de inzet van BOA’s en dat vindt De Vries jammer. “Dat geld is weg!”

Om het parkeren op de Amelander groenstroken toch aan te kunnen pakken wil Stoel een list bedenken. “Die hebben we nog niet gevonden.” Belangrijke les: de gemeente gaat in het vervolg eerst communiceren en daarna pas handhaven. En de gemeente blijft z’n best doen om missers te voorkomen.

“We hadden natuurlijk het juridische traject op z’n beloop kunnen laten en mensen in bezwaar kunnen laten gaan, maar dat hebben we mensen willen besparen.” Daarom zijn de bekeuringen voor parkeren op groenstroken teruggedraaid. Dit gaat ongeveer dertig mensen aan.

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *