Vragen bij evenementen in natuur

BALLUM – Op 11 en 12 maart staat de Cross Duathlon Ameland op de evenementenkalender. Dat is hardlopen, fietsen en dan weer hardlopen waarbij het cross-gedeelte staat voor een route over onverharde paden en door de natuur. Editie 2023 is de zesde van dit sportevenement. “Crossen over het parcours met onder andere bospaden, duinen, kwelders en het verraderlijke strand,” schrijft organisator Sporteiland over de run-bike-run.

CDA-raadslid Suzanna Twickler is er wel een beetje klaar mee. “Wederom worden er grootschalige evenementen in de natuurgebieden georganiseerd om en nabij de start van het broedseizoen. We hebben geconstateerd dat de organisatoren zich niet aan de regels houden. Wat maakt dat er toch weer toestemming gegeven wordt om dit te doen, niettegenstaande de overtreding van de regels en het verstoren van de natuur?” Twickler vindt nu nog rotzooi in de natuur van dergelijke evenementen, “En”, zegt ze, “er zijn geitenpaadjes gemaakt.”

De gemeente (gaat over evenementenbeleid) had geen reden om de vergunning te weigeren, zegt burgemeester Leo Pieter Stoel. De terreinbeheerder zou de fietsers en hardlopers toegang kunnen ontzeggen, maar Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer en It Fryske Gea zien vooralsnog geen reden dat te doen. Wel is er een brief van de Provincie (gaat over natuurbeleid) in aantocht, weet Suzanna Twickler, over onder meer natuurbescherming en die zou wel eens aanleiding kunnen zijn voor veranderingen. De burgemeester meldt dat de gemeente met Provincie en andere betrokken partijen, waaronder de Veiligheidsregio, in gesprek is over de condities waarbinnen organisaties gebruik kunnen maken van terreinen.

Het Broedseizoen loopt globaal van 15 maart tot 15 juli, maar de Wet natuurbescherming kent er geen standaardperiode voor. Het gaat erom of er in het betreffende gebied gebroed wordt. Tot voor kort was de begindatum helder, maar door de klimaatverandering schuift die datum in de praktijk naar voren.

Wat Suzanna Twickler betreft is het tijd voor een nieuw evenementenbeleid.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *