Parkeerterrein De Hagen kost gemeente toch geld

BALLUM – De opbrengst van het parkeerterrein zou gelijk zijn aan de sloop van vier huisjes aan De Hagen en aanleg van het parkeerterrein, maar die vlieger gaat toch niet helemaal op. Het gaat de gemeenschap nog eens 36.000 extra kosten. Het is het hoofdpijndossiers van alle Amelander hoofdpijndossiers, met politieke slachtoffers en een gebroken college in 2017 tot gevolg. 

Irma Marinus van coalitiepartij PvdA noemt het “Een pijnlijk dossier.” Ze wil er zo gauw mogelijk vanaf. “Het heeft alleen maar geld gekost.” Doorzetten met het project doet recht aan het collegeakkoord, stelt Marinus en: “Belofte maakt schuld.” De belofte dat het goed komt met de aanleg van extra parkeervakken is gedaan aan Douwe Bakker van de Coop, de supermarkt die naast de huisjes staat. De sores rond het gebied begon toen Bakker ontdekte dat de achtertuinen van de gemeentehuisjes op zijn grond liggen en hij die grond eigenlijk wel wil gebruiken. Bovendien zit Bakker te springen om meer parkeergelegenheid. Om een gerechtelijke procedure te voorkomen, die de gemeente vrijwel zeker had verloren, ging Ameland in overleg met de supermarktman. De uitslag van die deal is dat de vier huisjes verdwijnen, Ameland een parkeerplaats aanlegt die Bakker koopt. Dan is de kous af.

De zaak loopt sinds 2010 en bijna is het zover dat er gesloopt, aangelegd en verkocht kan gaan worden. Dat zou 167.5000 euro gaan kosten, dat precies gelijk zou zijn aan de verkoopprijs. De sloop en aanleg pakken na herberekening bijna 36.000 euro duurder uit. Jeppe Groenewold moet er wat van zuchten: “De VVD is altijd tegenstander geweest om de huisjes af te breken. Het kost klauwen vol geld.” Piet IJnsen (Algemeen Belang Ameland) en voorstander van afbraak, begint nog even over de vorm van de parkeervakken. Kunnen die niet beter in visgraatmotief worden aangelegd in plaats van recht. En worden de vakken wel groot genoeg? IJnsen doelt met die opmerking met een knipoog op de parkeervakken op de veerdam. Die moeten opnieuw worden aangelegd, want ze zijn te krap bemeten. Die visgraat dat wordt hem niet, zegt wethouder Theo Faber, want de visgraat heeft voor Bakker geen meerwaarde. Faber besluit: “Spijtig dat er zoveel gemeenschapsgeld achteraan gaat.” Het zijn de puinhopen van vorige colleges waar hij de bezem door moet halen.

In de eerstvolgende raadsvergadering (25 maart) stemt de gemeenteraad over het extra krediet.

tik De Hagen in bij ZOEKEN om meer over deze kwestie te lezen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *