Praten over zwembad in openbaarheid

BALLUM – Het college van burgemeester en wethouders wil in openbaarheid praten over wat er met de zwembadkoepels en het terrein aan de Molenweg in Nes moet gebeuren. Om de ontwikkeling van het gebied vlot te trekken wil het college het initiatief nemen en een onderzoek starten naar wat er mogelijk is. Dat onderzoek moet 70.000 euro kosten. Dan is het aan de vergunningvrager om te reageren en niet andersom. Tot nu toe dienden hotelbaas van Noordsee, Harry Westers, en projectontwikkelaar KontourVastgoed hun plan in waar de gemeente telkens op reageerde. De twee legden sinds 2012 diverse plannen voor, maar tot een project dat kan worden uitgevoerd kwam het nog niet. Het stokte op een teveel aan hotelaccommodaties, te hoge gebouwen en op units die op tekening te dicht op elkaar stonden. Bovendien was er wantrouwen dat de accommodaties, als die eenmaal zouden staan, separaat de verkoop in zouden gaan.

Voor een kuuroord is de raad wel warm te krijgen, maar bij de hotelaccommodatie die onderdeel uitmaakt van het plan Westers/ Kontour beginnen de twijfels. Piet IJnsen (ABA), die in 2017 het plan met accommodatie nog naar een goed einde wilde loodsen, spreekt nu van “kaders voor De Vleijen.” Die kaders liggen er al, zegt het raadslid dat destijds wethouder was, daar hoeft geen onderzoek meer voor worden opgetuigd. In De Vleijen mag niet gebouwd worden. Voor het terrein waar het vervallen zwembad op staat ligt dat anders en juist daar is het grootste deel van Plan Westers/ Kontour gesitueerd.

Wethouder Theo Faber, die ten tijde dat de discussie over het wellnessplan aan de Molenweg op zijn hevigst was geen bestuurder van de gemeente was, legt de gemeenteraad fijntjes voor dat de raadsleden van toen al eens hebben meebewogen met de accommodatievoorstellen. Dat meebewegen is wat Jeroen de Jong (CDA) “de fuik” noemt: een plan dat steeds verandert en waar raadsleden telkens iets van moeten vinden en dat in de loop van dat proces de besluitvorming masseert. De Jong waarschuwde daar twee jaar geleden voor en doet dat nu weer. Een kuuroord kan wat hem betreft ook zonder nieuwe logies. Uitbreiding van hotelaccommodatie, vindt De Jong, kan ook bij Hotel Noordsee gevonden worden.

Dirk Metz (AmelandEén) verwoordt het standpunt van zijn fractie: hoogwaardige wellness is welkom, verhandelbare appartementen zijn geen optie. Irma Marinus (PvdA) ziet wel iets in het onderzoek dat het college voorstelt. “Ik ben heel erg benieuwd.”

Jeppe Groenewold (VVD) en Chris Brouwer (A’82) willen er wel eens en petit comité over praten. Dan hoeft het geen 70.000 euro te kosten. Daar zijn zowel wethouder Faber als burgemeester Gerard van Klaveren duidelijk over. Dit onderwerp gaat niet naar de achterkamer. Van Klaveren over het openbaar bestuur: “Het kan niet anders dan in de openbaarheid. Daar passen besloten zittingen niet bij.”

In de raadsvergadering van 25 maart valt een besluit over het onderzoek van 70.000 euro.

Dossier Aqua Plaza

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18261

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *