Parkeerkorting voor Amelanders komt

BALLUM – Eilanders betalen op het binnendijkse parkeerterrein van Wagenborg Parkeerterreinen BV het volle pond. Voor vier euro per dag mag je auto op het veld tussen Holwerd en de pier staan. Raadslid Tonnie Overdiep meent dat eilanders daarop reductie zouden moeten krijgen. Wagenborg heeft al een plan klaarliggen en bedient het raadslid op zijn wenken.

Voor een parkeerplek op het terrein van Wagenborg op de pier (P1) geldt een kortingsregel. Buitendijks parkeren, op de pier, kost een Amelander met eilander pasje 1 euro 20 per 24 uren. Deze korting geldt voor het binnendijkse parkeerterrein (P2) niet. Voor P2 betaalt de automobilist 4 euro voor een dag of een deel van een dag. Het transport van het binnendijkse parkeerterrein naar de pier is daarentegen weer gratis. “Het parkeersysteem binnendijks is een ‘stand-alone’ systeem,” vertelt directeur Wagenborg Ger van Langen. “Vandaar dat er geen duo-regeling is voorzien.” Amelanders die duur moeten parkeren op de grasbaan bij Holwerd kunnen in uitzonderlijke gevallen een deel van hun geld terugkrijgen. “Dit is geen wetmatigheid,” meldt Van Langen.

Vanaf eind dit jaar kunnen de Amelanders ook binnendijks parkeren tegen eilander tarief, belooft hij.

Wagenborg laat een glasvezelverbinding aanleggen vanaf Holwerd. Deze verbinding loopt langs P2 en dan kan het systeem van P2 aansluiting krijgen met P1 en is de verwerking van eilander parkeerkaarten mogelijk. De kosten van deze verbinding zijn 60.000 euro. Door de glasvezelverbinding vervallen de ADSL abonnementskosten.

Gemeente Ameland heeft niets te zeggen over de parkeerterreinen in Holwerd. De gemeente kan hooguit de kwestie aanroeren op een COBA-overleg, Commissie Overleg Bootdienst Ameland, waar Wagenborg passagiersdiensten, Rijkswaterstaat en Gemeente Ameland aan deelnemen. Burgemeester Albert de Hoop meldt dat gemeente Ameland naast parkeerkorting voor Amelanders graag een forenzenparkeerplaats in Holwerd ziet. Ameland zet deze wens regelmatig op de COBA-agenda.

>>> lees hier meer over de raadscommissievergadering van 10 augustus 2009

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *