Geen asbest in water Ameland

BALLUM – Het drinkwater van Ameland  bevat geen asbest, zegt een woordvoerder van Vitens. Jan Verbiest stelt er in de raadscommissievergadering van maandag 6 juli een vraag over aan het college van burgemeester en wethouders van Ameland. “Zit er asbest in ons waterleidingnet?” Verantwoordelijk wethouder Nico Oud weet het antwoord op de vraag wel, zegt hij, maar hij wil het verifiëren alvorens ermee naar buiten te treden.

Verbiest hoorde het verontrustende geluid van een makelaar op het eiland.

Makelaar Rob Koudijs vernam de geluiden over mogelijke asbest in het drinkwaterleidingnet al langer. Hij wil graag onderzocht hebben hoe het zit, zodat Amelanders zich daarover geen zorgen meer hoeven maken.

Vitens komt met de geruststellende mededeling dat er van asbest in het drinkwater geen sprake is. “Ik had ook niet verwacht dat het gevaar voor de volksgezondheid van Ameland zou opleveren,” zegt vragensteller Verbiest, “Dan had Vitens het waterleidingnet natuurlijk allang vervangen.”

Vitens legt uit dat in de jaren 60 van de vorige eeuw asbestcement een gebruikelijk materiaal was voor waterleidingen. Deze leidingen liggen ook op Ameland. In de jaren 70 zijn de waterleidingbedrijven overgestapt op leidingen van kunststof.

Asbest uit asbestcement lost niet op in water. En ook al zou het oplossen, weet Vitens, dan nog zou er niks aan de hand zijn. Asbest is pas gevaarlijk in de vorm van stof dat in de longen kan komen.

Vitens bevestigt dat er een risico aan de asbestcementen leidingen zit. Dat risico betreft niet de waterdrinkers maar de medewerkers van Vitens. Bij leidingbreuk vormt asbestcement een risico voor mensen die ermee werken. De medewerkers zijn dan verplicht speciale kleding te dragen en de vervangen leidingen in speciale zakken separaat af te voeren. Vitens vervangt kapotte leidingen voor kunststofleidingen maar heeft geen algeheel saneringsplan voor Ameland. Dat is ook niet nodig, zegt het waterleidingbedrijf, omdat er bij watertransport geen enkel gevaar dreigt.

Vitens is het jongste én grootste drinkwaterbedrijf van Nederland. Met 1500 medewerkers zorgt het voor topkwaliteit drinkwater aan 5,4 miljoen mensen in de provincies Flevoland, Friesland, Gelderland, Utrecht, Overijssel en een aantal gemeenten in Drenthe en Noord-Holland. Ook helpt Vitens mee aan het verbeteren van de watervoorziening voor meer dan twintig miljoen mensen in ontwikkelingslanden over de hele wereld. Vitens is een publiek bedrijf. De aandelen van de NV zijn in handen van provincies en gemeenten.

>>> lees hier meer over de raadscommissievergadering van 6 juli 2009

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *