Grens aan evenementen op Ameland

BALLUM – Ameland buigt onder haar evenementen. “Er is een grens aan wat Ameland kan hebben,” zegt burgemeester Albert de Hoop naar aanleiding van vragen in de gemeenteraadsvergadering.

Anneke Touwen-Belt, CDA-raadslid, maakt zich zorgen over de vele evenementen in voor- en naseizoen. Er komen er steeds meer en ze worden steeds groter. Om de veiligheid op het eiland te bewaken wordt een groot beroep op de politie gedaan, meent ze. Buiten het hoogseizoen zijn er in het weekend slechts twee agenten. “Dit wordt door eilanders als onveilig ervaren,” weet het raadslid.

Met alle evenementen die op het eiland georganiseerd worden is het totale beeld niet onveiliger, geworden, meldt burgemeester De Hoop. Maar er zijn ook grenzen aan evenementen en aan de omvang van de evenementen.

Ameland heeft de beschikking over zeven vaste politiemedewerkers en een kantoormedewerker. In de zomer kan het eiland aanspraak maken op detachering van het vaste land, zodat er zes weken lang 24-uurdiensten gedraaid kunnen worden. Bij grote evenementen, zoals het rugby festival, worden er dubbele diensten gedraaid. Tijdens het Rôggefeest, dat op 7 augustus voor de 23e keer in Nes plaatsvindt, zijn er 14 man extra politie en 10 extra beveiligers ingehuurd. Ameland krijgt in de zomermaanden extra politie toegewezen omdat het een toeristeneiland is met de bijbehorende drukte. “We kunnen wel meer politie gebruiken, maar krijgen dat niet,” zegt De Hoop. In het voor- en naseizoen zou het eiland politieversterking kunnen vragen, maar dat gaat dan ten koste van de versterking in de zomermaanden.

>>> lees hier meer over de raadscommissievergadering van 6 juli 2009

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *