Paarden glijden op Oranjeweg

BALLUM – De weg van de vuurtoren richting Ballum heeft een nieuwe bovenlaag gekregen waardoor de weg gladder dan voorheen is geworden, zo glad, dat paarden erover uitglijden.

Er zijn valpartijen bekend die zelfs tot botbreuken hebben geleid en de schrik zit er bij sommige ruiters goed in. Piet IJnsen (ABA) stelt er tijdens de raadscommissievergadering van maandagavond een vraag over. 

Nico Oud is de asfaltwethouder en hij erkent het probleem. Op de Oranjeweg ligt Steenmastiekasfalt (SMA). De bitumen die er in zit slijt er deels af en dan wordt de weg vanzelf minder glad, legt Oud uit. Voor de korte termijn heeft hij geen andere oplossing dan dat de ruiters en paarden op moeten passen of een andere route kiezen. De weg voldoet aan de kwaliteitseisen.

Steenmastiekasfalt wordt veel toegepast als deklaag in een wegverhardingsconstructie. SMA bevat net als Zeer Open Asfalt een hoog percentage gebroken materiaal. De ontstane holle ruimten worden vrijwel geheel gevuld door mastiek, dus door zand, vulstof en bitumen.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *