Zonnepark Ameland krijgt “finale klap”

BALLUM – “Kroonstuk van de avond,” zegt burgemeester Albert de Hoop. “Finale klap,” zegt raadslid Piet IJnsen. De gemeenteraad van Ameland ging maandag 18 mei akkoord met de gemeentelijke investering die het park mogelijk moet maken. De gemeente trekt daarin samen op met de Amelander Energie Coöperatie en Eneco. Met z’n drieën vormen ze de Zonnepark Ameland BV.

Johan Kiewiet van AEC verwacht dat komend voorjaar de eerst zonnestralen geoogst kunnen worden.

Zonder dat de raad het in de gaten had was het akkoord voor het zonnepark al gegeven voor het agendapunt volledig was afgehandeld. André Tuil diende namelijk een amendement in waarin hij stelt dat de raad akkoord gaat onder een aantal voorwaarden. Tuil wil dat de raad meteen wordt geïnformeerd wanneer het rendement onder de 6 procent schiet. Het college mag niets ondernemen dat de aansprakelijkheid van de gemeente vergroot en de raad wil in den beginne elk kwartaal en na de opstartfase jaarlijks bijgepraat worden over de opbrengsten en het reilen en zeilen. Daar gingen alle raadsleden mee akkoord en nog voor agendapunt 8 zelf ter sprake kwam constateerde een tevreden burgemeester dat het zonnepark daarmee al geaccordeerd was.

De fracties deden allemaal nog eens hun zegje over het onderwerp. Rudolf Teuben (A82) berekent dat de investering van 314.000 euro in tien jaar is teugverdiend. Daarna wordt er geld verdiend dat in duurzame projecten kan worden gestoken.

Marieke van Schaik (CDA) vindt het een “unieke kans” om toe te werken naar zelfvoorzienendheid in 2020. Het CDA meent ook dat het risico beperkt en aanvaardbaar is.

André Tuil is blij dat de investering van 2.6 miljoen is verlaagd naar uiteindelijk 314.000. Met het beloofde rendement is het risico laag. “Geen vuiltje aan de lucht.”

Piet IJnsen (ABA) vertelt nogmaals dat zijn fractie niet gecharmeerd is van de locatie. Twee jaar geleden heeft de fractie vóór gestemd vanwege de subsidieaanvraag bij het Waddenfonds. Nu is er geen weg terug meer. Ook vindt ABA het jammer dat er geld moet worden uitgegeven aan afkoop van de boeren die het vliegveld pachtten.

PvdA-raadslid Irma Marinus was niet aanwezig. Voor het overige was de raad unaniem.

Burgemeester De Hoop sprak van “een historisch moment.”

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *