‘Overbodige motie’ door raad aangenomen

BALLUM – “De motie is overbodig!” Dat stelt burgemeester Albert de Hoop over de motie, maandagavond 27 maart ingediend door André Tuil van de VVD. Tuil wil dat de raadsleden de B&W-besluitenlijst de eerstvolgende dag na vaststelling door het college, ter informatie krijgen toegestuurd. Ook wil hij dat de raad de volledige besluitenlijst krijgt, met de kanttekening dat persoons- of persoonlijke gegevens kunnen worden weggelaten. Ook wil Tuil dat belangrijke zaken aangaande de gemeente, vooraf of tegelijkertijd met de openbaarmaking gecommuniceerd worden met de raad.

In het collegeprogramma 2014-2018 wordt er uitgebreid gesproken over de communicatie tussen het college en de raad, stelt Tuil. Het is onderdeel van de actieve informatieplicht van het college naar de raad. “Wij zien hierin nog steeds geen verbetering. B&W–besluitenlijsten worden soms een maand later gepubliceerd, daarnaast gaan er soms belangrijke berichten wel naar buiten maar niet naar de raad. Een voorbeeld hiervan is de informatie omtrent het Zonnepark. Beloofd was regelmatig een rapportage hierover naar de raad te zenden. Vanuit de media moeten wij als raad vernemen dat het Zonnepark goed draait, dat de obligatiehouders meer dan tevreden zijn etc. Waarom geen informatie naar de raad, als deeleigenaar van het park?”

Albert de Hoop, met communicatie in zijn portefeuille, verweert zich door te stellen dat bij het zonnepark drie partijen zijn betrokken en dat het bericht over het goed draaiende park door een van de andere partijen de wereld in is gestuurd. “Daar hebben wij geen hand in.” Dat de B&W-besluitenlijst naar de raadsleden gaat is staand beleid. Dat is met de wisseling van de secretaris twee keer fout gegaan. “Waar gehakt wordt vallen spaanders,” zegt De Hoop. “We laten de dingen niet liggen. De motie is overbodig.” André Tuil reageert daarop ad rem met: “Als hij overbodig was zou hij niet zijn ingediend.” Raadsleden vinden dat ze soms moeten puzzelen om informatie bijeen te schrapen. “De raad wil zo goed en snel mogelijk worden geïnformeerd.” De motie wordt raadsbreed aangenomen.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *