Ouwe Pôlle lezing

NES – De Ouwe Pôlle organiseert op donderdag 18 november een lezing over het Amelander dialect.

Het Amelander dialect is van Friese oorsprong met veel Hollandse invloeden. Deze invloeden zijn grotendeels terug te voeren op de contacten met de Hollandse zeevaart. Behalve op de VOC-schepen voeren veel eilanders in de zeventiende eeuw voor de Noorse Compagnie vanwege de walvisvaart. Van de vijftiende tot en met de achttiende eeuw werd Ameland tevens bestuurd door Heren die voornamelijk Hollands spraken. Deze taal genoot veel aanzien op het eiland en daar kwam een soort mengdialect van het Fries en Hollands uit voort. De vrouwen die het huis bestierden en de kinderen opvoedden hielden meer vast aan het Amelander dialect dan hun zeevarende echtgenoten. Mathilde Jansen maakte een studie van het Amelander dialect en legde haar bevindingen vast in een boek. In april dit jaar promoveerde ze op het onderwerp aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

De lezing begint om 20.00 uur en vindt in De Piraat te Nes plaats.

>>> bekijk de rubriekadvertentie in Vraag & Aanbod Ameland, in de rubriek Boeken & Tijdschriften. Daar staat nog een boekje over het dialect te koop.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *