OPO Ameland-bestuur herbenoemd

BALLUM – VVD-raadslid André Tuil zag het onderwerp het liefst van de agenda gehaald: de benoeming van een nieuw bestuurslid voor het Openbaar Primair Onderwijs Ameland en de herbenoeming van de zittende bestuurscommissieleden. “Er moeten nog veel zaken duidelijk worden,” zegt de VVD-er over de problemen tussen de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR) van het OPO en de bestuurscommissie (BC). Ook Irma Marinus (PvdA) wil het onderwerp graag doorsluizen naar de volgende raadsvergadering. Dat zou dan op de agenda komen bij een nieuwe raad, want de eerstvolgende raadsvergadering is na de verkiezingen.

Het is Marieke van Schaijk (CDA) die vraagt om een schorsing waarin even wordt overlegd. De meerderheid van de raad besluit daarna dat het onderwerp toch behandeld wordt. “De procedure verdient geen schoonheidsprijs,” zegt Rudolf Teuben (A’82), doelende op het feit dat de bestuursleden al eerder door de raad herbenoemd hadden moeten worden. “De problematiek is al redelijk in kaart gebracht,” meent Teuben als het gaat om het conflict tussen GMR en BC. “De problemen moeten zo snel mogelijk de wereld uit. De portefeuillehouder is daar druk mee doende.” Burgemeester Albert de Hoop is het collegelid dat het onderwijs bij de kop heeft.

Irma Marinus ziet geen problemen in de benoeming van het nieuwe bestuurslid Peter Faber, maar ze beschouwt het herbenoemen van de zittende bestuursleden als ‘olie op het vuur.’ “Laten we de interim-directeur de tijd geven,” werpt Marieke van Schaijk daar tegenin. Directeur Wim de Vries is goed bezig, daar zijn de raadsleden en de portefeuillehouder het wel over eens.

Jeppe Groenewold voegt nog toe dat er een brief is ontvangen van de voorzitter van de GMR met het advies om het bestuur niet te herbenoemen. Die brief wordt niet behandeld. Groenewold staat lijnrecht tegenover Tuil en meent dat rust en een herbenoemde BC in dit geval het beste is. De A’82-er die op de lijst prijkt van de partij van Tuil voegt er cryptisch aan toe: “Personen die in troebel water zwemmen, daar moet je afscheid van nemen.” Marieke van Schaijk reageert meteen. Zij acht het niet verstandig om er in de raadsvergadering verder in de openbaarheid over te discussiëren. En daar is iedereen het mee eens.

De meerderheid van de raad stemt voor herbenoeming van het zittende bestuur en benoeming van het nieuwe bestuurslid. Alleen de PvdA en de VVD stemmen tegen.

→ lees hier Discussie over onderwijs in raad

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *