Huisjes in de tuin mogen niet vergroot

BALLUM – Huisjes in de tuin, de recreatieve bijgebouwen die in augustus 2013 door de raad werden gelegaliseerd, mogen niet uitbreiden. Ameland’82 legde haar collega-gemeentebestuurders in november 2017 al een initiatiefvoorstel voor dat het mogelijk moet maken die bijgebouwtjes met maximaal 15 procent te vergroten in het kader van kwaliteitsverbetering.

Het college wil er niet aan en adviseert negatief en in de raadsvergadering van 12 maart neemt de meerderheid van de raad dat advies over.

Voor verbetering van een huisje is vergroten niet beslist nodig, stelt het college. Een gevelpartij kun je aanpakken zonder dat je daarvoor de oppervlakte van het gebouwtje hoeft te vergroten. Uitbreiding van recreatieve bijgebouwen is volgens de notitie 'Recreatief medegebruik van woningen en bijgebouwen' nu eenmaal niet toegestaan.

De meerderheid van de raad is het met het college eens. Jan Wijnberg (ABA): “Wij denken dat het een chaos wordt.” Ameland’82 staat alleen. Jeppe Groenewold van A’82 vindt het jammer. Bungalows mogen worden afgebroken, stelt hij, en dan volgens bestemmingsplan tien procent groter worden herbouwd. En dan mogen deze kleine bijgebouwtjes niet 15 procent uitbreiden? André Tuil van de VVD staat voor ‘regels zijn regels’ en zo is het vijf jaar geleden afgesproken. “Moeten we dan vijf jaar later weer een stapje verder gaan? Dat is niet verstandig!”

Rudolf Teuben van A’82 gooit nog in het midden dat zijn fractie met het initiatiefvoorstel opkomt voor ‘de kleine man’. Met een knipoog voegt hij eraan toe: “Misschien komt het voorstel een maand te vroeg en zou de VVD in een volgende vergadering het initiatief wel steunen.” Hij doelt op de overstap van fractiegenoot Jeppe Groenewold, die voor de gemeenteraadsverkiezingen als lijsttrekker op de kieslijst van de VVD staat.

Het collegevoorstel om het initiatiefvoorstel van A’82 niet te steunen wordt met acht voor en drie tegen aangenomen.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *