Opnieuw stapt een Amelander raadslid over

BALLUM – Opnieuw maakt een Amelander raadslid vlak voor de verkiezingen kenbaar over te stappen naar een andere partij. Jeppe Groenewold van Ameland’82 gaat verder als VVD-er. Inmiddels staat Groenewold op de voorlopige kieslijst van de VVD. Over de lijst wordt vanavond besloten.

In december maakte Algemeen Belang Ameland-raadslid Alice de Jong-Gransbergen bekend dat ze na de verkiezingen verdergaat voor het CDA. Tot 21 maart 2018 blijft De Jong namens ABA in de raad zitten. Groenewold volgt haar voorbeeld.

Jeppe Groenewold (1949) besloot na de laatste ledenvergadering van A'82 op 18 januari dat hij wilde stoppen bij die partij. "Er waren andere kandidaten op de lijst die hoger kwamen." De VVD kreeg lucht van frictie in de A'82 fractie en benaderde Groenewold. "Er is een goed gesprek geweest," zegt het raadslid daarover en toen besloot hij: "Die uitdaging ga ik aan!" Op nummer twee van de voorlopige kandidatenlijst staat Dirk Kooiker, gepensioneerd directeur van vakantiepark Klein Vaarwater. 

De overstap van Groenewold is saillant. Zijn partij A’82 en ABA vormden vanaf mei 2017 een coalitie. Toen De Jong-Gransbergen half december 2017 haar overstap naar het CDA aankondigde was het vooral A’82 die stampij maakte. De fractie van A’82 vertrouwde het niet dat De Jong tot aan de verkiezingen met hart en ziel voor de coalitie koos, en legde uiteindelijk een bommetje onder de samenwerking. Het gevolg was dat de vier andere partijen, ABA, CDA, PvdA en VVD, half januari snel een nieuwe coalitie smeedden en A’82 in de oppositie belandde.

Huidige fractievoorzitter van de VVD André Tuil doet na de verkiezingen een stapje terug. Hij komt wel op de lijst maar niet als nummer één. Tuil verhuist over niet al te lange tijd naar de vaste wal. Hij vindt het “niet eerlijk” om dan na 21 maart weer als lijsttrekker verder te gaan. Tuil blijft voorlopig betrokken bij de VVD en sluit niet uit dat hij heen en weer gaat reizen om de VVD op Ameland te ondersteunen.

Dossier Gemeenteraadsverkiezingen 2018

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *