Nieuwe raad voor Ameland

BALLUM – Ameland heeft sinds de raadsvergadering van gisteravond een nieuwe gemeenteraad. Als een van de eerste punten op de agenda stond de beëdiging van twee raadsleden en een schaduwfractielid. 

Ameland'82 schuift Chris Brouwer naar voren. De Buremer was al schaduwfractielid en draaide regelmatig met een raadscommissievergadering mee. Na het vertrek van Dirk Brouwer is Chris Brouwer gisteravond beëdigd als raadslid en zit hij niet alleen bij raadscommissievergaderingen aan maar ook bij raadsvergaderingen. Zijn collega fractieleden zijn Rudolf Teuben en Jeppe Groenwold.

Bij Algemeen Belang Ameland is Jeroen Leijstra aangeschoven. "Dat verklaar en beloof ik," sprak hij na de vraag van de burgemeester of hij zijn taken goed zou vervullen en geen geld of goederen aan zou nemen om zijn stem te beïnvloeden. Leijstra zit in de fractie met Jan Wijnberg en Alice de Jong-Gransbergen. De fractie van drie had een lege stoel vanwege het doorschuiven van Piet IJnsen naar de wethouderszetel.

De derde beëdiging betrof Reinier Kanger van ABA. Hij is sinds maandagavond officieel schaduwfractielid in de plaats van Jeroen Leijstra. Als schaduwfractielid krijgt hij de informatie en mag hij tijdens raadscommissies meevergaderen als een van de raadsleden afwezig is. Een raadscommissievergadering is voorbereidend op de raadsvergadering. De raadsvergaderingen, waar de besluiten worden genomen, zijn voorbehouden aan raadsleden.

In de raad van Ameland zitten verder: Irma Marinus (PvdA), André Tuil (VVD), en Joeren de Jong, Marieke van Schaijk en Dirk Beijaard namens het CDA. De wethouders zijn Piet IJnsen (ABA) en Peter Pot (A'82).

Rudolf Teuben van A'82 bedankte na de beëdiging en public Dirk Brouwer, die ziek thuiszit. "De politieke tombola heeft zijn tol geëist", sprak Teuben. Brouwer zat 23½ jaar in de raad. De gezondheidsklachten begonnen op te spelen na een roerige politieke periode. Teuben bedankte Brouwer voor zijn inzet. "Hij deed het op zijn eigen manier, zoals alleen hij het maar kon vertolken." Teuben heeft er respect voor en dat wil hij graag met de raad en alle Amelanders delen. Er schuilt een duidelijke waarschuwing in zijn woorden: de politiek trekt soms een zware wissel op de raadsleden. "Daar moeten we met z'n allen bij stilstaan."

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *