“Deuk in de geloofwaardigheid van het bestuur”

BALLUM – Er komt geen wellness met hotelunits op het terrein van het voormalig subtropisch zwembad Aqua Plaza. De gemeenteraad van Ameland stemde vanavond in meerderheid tegen de bestemmingsplanwijziging die dat mogelijk moet maken. Het plan ligt al sinds 2012 op de tekentafel en is meer keren aangepast aan de eisen van de raad. Nu het na vijf jaar aan alle kaders voldoet, zou de besluitende raadsvergadering een gelopen race moeten zijn. Dat pakte anders uit.

Op het eiland is een hevige discussie ontstaan tussen voor- en tegenstanders. De tegenstanders vinden het plan te grootschalig en vrezen dat er te veel gasten komen waardoor het eiland aan karakter inboet. De voorstanders zien het juist als een aanwinst.

Bij aanvang van het agendapunt was er een interruptie vanuit het publiek. Klaas Hofker riep over de hoofden van het publiek richting de raadsleden: “Amelanders jullie worden genaaid!” Niet eerder maakte de Amelander raadsvergadering een dergelijke emotionele en felle reactie mee. Burgemeester Albert de Hoop maande Hofker te stoppen, maar die riep: “Ik ga niet stoppen!” en daarna: ”Ik waarschuw u!” De voorzitter van de vergadering schorste daarop de vergadering. Een woedende Klaas Hofker werd door De Hoop en Paul Kiewiet met zachte hand naar buiten gedirigeerd, waarna de vergadering kon worden voortgezet. Hofker lijkt met zijn actie de stemming van de raadsleden niet te hebben beïnvloed. Die hadden hun keuze al gemaakt en lieten zich niet meer door argumenten of actie overhalen.

De stemming eindigde in zes tegen, vier voor en een onthouding. Alice de Jong, Jan Wijnberg en Jeroen Leijstra van Algemeen Belang Ameland stemden alle drie tegen. Het was Leijstra’s eerste stemming als raadslid; hij werd aan het begin van de vergadering beëdigd. Hetzelfde gold voor Chris Brouwer van Ameland ’82. Ook hij zat voor het eerst als beëdigd raadslid aan en stemde net als fractiegenoot Rudolf Teuben voor de bestemmingsplanwijziging. Jeppe Groenwold van A’82 stemde tegen. Dirk Beijaard van het CDA onthield zich van stemming. Zijn fractiegenoten zijn tegen (Marieke van Schaijk en Jeroen de Jong), maar Beijaard’s werkgever, VVV Ameland, wil de wellness graag. Hij verkoos om kool en geit te sparen en stemde niet. Irma Marinus van de PvdA en André Tuil van de VVD stemden voor.

Wethouder Peter Pot is zwaar teleurgesteld. “Dit is een flinke deuk in de geloofwaardigheid van het bestuur.” Het plan voldeed aan alle eisen die de raad had gesteld, zegt de wethouder, en toch wordt het weggestemd. Het is precies de reden waarom Hielke Tillema (Kontour), Johan Neerhof (VolkerWessels) en Luc Sietsma (Westcord) bijna niet kunnen geloven wat er tijdens de raadsvergadering is gebeurd. Ze verbijten hun teleurstelling: “We gaan er eerst eens een nachtje over slapen.”

Dossier Aqua Plaza

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *