De boodschapper heeft het altijd gedaan

NES – De boodschapper heeft het altijd gedaan. Wie zijn mond opentrekt kan commentaar verwachten. Dat ondervindt ook Cinto Prosperi, directeur VVV Ameland na zijn inspreekbeurt tijdens de raadscommissievergadering van 14 augustus. Prosperi gebruikte zijn spreekminuten om duidelijk te maken dat de VVV voor het wellness plan van Westers en Kontour is. Dat zegt hij niet voor het eerst. De directeur heeft uit hoofde van zijn functie tijdens verschillende vergaderingen in de afgelopen jaren de mening van de VVV vertolkt: dit wellness plan is goed voor Ameland.

Prosperi nam de kans te baat door het gemeentebestuur te wijzen op de positie van Ameland. “Ameland is een zelfstandige gemeente en staat er financieel goed voor als gevolg van de uitkering van het Rijk als Waddengemeente, het toerisme en zorgvuldig financieel beleid.” Als Ameland die zelfstandigheid maar niet verliest, waarschuwt de directeur. De Provincie heeft een opdracht tot gemeentelijke herindeling. Als Ameland het als zelfstandige gemeente goed doet en haar financiën en bestuurlijke procedures op orde heeft is daar de meeste kans op, houdt de VVV voorman het gemeentebestuur voor.

Prosperi somt een aantal voorbeelden op waarbij dat niet vlekkeloos verliep en Ameland negatief in het nieuws kwam. Gedoe rondom de herverkiezing van de burgemeester, gedoe rondom de gemeenteraadsverkiezingen, extreem lange coalitievorming met een akkoord met plan Westers als speerpunt, uitspraken van coalitiekopstukken dat plan Westers er niet komt, Open Plan Proces, De Hagen, voorgenomen motie van wantrouwen en aftreden Bakema, aanpassen van diverse bestemmingsplannen op haast individuele basis, het wellness plan en de kleiduifschietbaan op het vliegveld.

De provincie heeft een veel langere lijst van probleemgevallen in het dossier, weet Prosperi. Hij waarschuwt daarmee de bestuurders, want de VVV directeur wil het scenario van ingedeeld worden bij Noordoost Fryslân het liefst vermijden. Het gemeentebestuur moet besturen op basis van visie en beleid en niet volgens de waan van de dag, houdt Prosperi, die zijn tekst afstemde met de bestuursleden van de VVV, de raadsleden, wethouders en burgemeester voor. Na de vergadering voegt hij er aan toen: “Het risico dat Ameland haar zelfstandigheid verliest is een reëel risico dat ook velen kennen. We kunnen het risico negeren of we kunnen het zoveel als mogelijk beperken door samen te werken, onze economie gezond te houden en doelmatig en betrouwbaar te besturen.”

Raadslid Jeppe Groenewold was niet gediend van de kritiek en ook burgemeester Albert de Hoop liet weten niet blij te zijn met de Prosperi’s woorden over het besturen van de gemeente. Hij noemde het een ‘uitglijder’ van de VVV directeur.

“De meeste reacties zijn juist positief in de trend van ‘wordt het eindelijk eens gezegd’ en ‘hou je rug recht’”, zegt de inspreker, die overigens op social media ook de negatief getinte commentaren leest.

Prosperi is de man die in het hol van de leeuw recht voor zijn raap zei wat zijn zorg is en wat hij vindt dat het gemeentebestuur anders moet doen. Spijt van zijn woorden heeft hij niet. “Ik ken natuurlijk het risico als VVV directeur. Je kunt geofferd worden en dat is een flink risico. Maar ja, ik werk nu 7 jaar en 3 maanden bij VVV Ameland en heb, volgens mij, wat bereikt. De economie ziet er goed uit dus ook de banenkansen. Als ik wat anders moet gaan doen zal dat vast lukken. Kortom, geen spijt.”

Tot slot over het komende raadsbesluit betreffende de bestemmingsplanwijziging die de baan vrijmaakt voor het wellness project van Westers en Kontour Vastgoed: “Als tegen het plan zal worden gestemd is het waarschijnlijk einde oefening voor deze coalitie en komt mijn scenario snel dichterbij.” Gemeentelijk heringedeeld worden is wel het laatste dat hij wil.

Dossier Aqua Plaza

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *